GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU financijska regulatorna tijela upozoravaju na rizike povezane s kriptoimovinom

EU financijska regulatorna tijela upozoravaju na rizike povezane s kriptoimovinom
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 12:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Financijska regulatorna tijela EU-a upozorila su u četvrtak potrošače na to da su brojne vrste kriptoimovine vrlo rizične za ulaganje, kao i da su špekulativne prirode te su objasnila glavne korake koje mogu poduzeti kako bi bili sigurni da donose informiranu odluku, izvijestila je Hrvatska narodna banka (HNB).

S obzirom na to da primjećuju sve veće zanimanje potrošača za kriptoimovinu i njihovu sve veću aktivnost u tom području kao i agresivno oglašavanje takve imovine i povezanih proizvoda, uključujući kroz društvene mreže, Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA), Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) i Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) u svom upozorenju naglašavaju da takva imovina nije prikladna za većinu malih potrošača u kontekstu ulaganja u nju ili njezine upotrebe kao sredstva plaćanja ili razmjene.

Potrošači se suočavaju s vrlo stvarnom mogućnošću gubitka cjelokupnog uloženog novca ako kupe takvu imovinu te bi trebali biti svjesni rizika koji proizlaze iz zavaravajućih oglasa, uključujući one koje viđaju na društvenim mrežama i one koje objavljuju utjecajne osobe. Posebno bi trebali biti oprezni kad je riječ o obećanjima brzih ili visokih povrata, posebno ako zvuče predobro da bi bili istiniti, navode u svom priopćenju koje je objavljeno na internetskim stranicama HNB-a.

Nadzorna tijela također upozoravaju da bi potrošači trebali biti svjesni nedostatka dostupne pravne ili općenite zaštite, s obzirom na to da kriptoimovina i povezani proizvodi i usluge obično nisu obuhvaćeni postojećom zaštitom na temelju važećih pravila EU-a o financijskim uslugama.

S obzirom na trenutačnu situaciju u Ukrajini, i radi osiguranja pravilne provedbe uvedenih sankcija, nadzorna tijela pozdravljaju objašnjenje Vijeća Europske unije u vezi s obuhvatom restriktivnih mjera protiv ruskih i bjeloruskih poduzeća i pojedinaca koje su povezane s kriptoimovinom, zaključuje se u njihovoj objavi.

Tagovi: kriptoimovina, kriptovalute
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
RAST
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
ŠANGAJ - Hong Kong je prednjačio među azijsko-pacifičkim dionicama u petak dok su tržišta pratila rast Wall Streeta, uz obnovljene nade u smanjenje stopa od strane američke središnje banke koja je ojačala tržišno raspoloženje.
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
OPTIMIZAM
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u četvrtak, budući da su novi podaci ponovno potaknuli nadu za smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ove godine.
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
KAMATNE STOPE
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
LONDON - Očekivano, britanska središnja banka Bank of England ni na ovom sastanku nije odlučila promijeniti središnju kamatnu stopu, koja tako ostaje na 16-godišnjem vrhu od 5,25 posto.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Zagrebačka je burza u četvrtak iznjedrila rast indeksa, ali i nešto slabiji promet.
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
VINO
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
PARIZ - Globalna potrošnja vina prošle je godine pala na najnižu razinu od 1996. jer je inflacija gurnula cijene na rekordne razine i odbila potrošače koji se već bore s nižom kupovnom moći, objavila je Međunarodna organizacija za vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE