GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća

Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 10:22
Autor: SEEbiz
PARIZ - Globalna potrošnja vina prošle je godine pala na najnižu razinu od 1996. jer je inflacija gurnula cijene na rekordne razine i odbila potrošače koji se već bore s nižom kupovnom moći, objavila je Međunarodna organizacija za vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.

Procijenili su da je svjetska potrošnja u 2023. iznosila 221 milijun hektolitara (mhl), što je smanjenje od 2,6 posto u odnosu na 2022. i 7,5 posto u odnosu na 2018. godinu, prenosi Reuters.

U ovoj organizaciji smatraju da su geopolitičke napetosti, posebice rat u Ukrajini i energetska kriza, uz poremećaje u globalnom opskrbnom lancu, najviše utjecale na ovakvo stanje na tržištu. To je dovelo do viših troškova proizvodnje i distribucije, što je značajno povećalo maloprodajne cijene vina i smanjilo ukupnu potražnju.

Prema izvješćima, prošlogodišnji pad potražnje bio je posebno izražen u Kini, a procijenjen je na minus 25 posto.

Potrošnja vina tamo je naglo porasla na prijelazu stoljeća u skladu s rastućom srednjom klasom. Ali pao je više od 60 posto u proteklih pet godina, uglavnom zbog ograničenja povezanih s pandemijom i rastućih cijena. Kad je riječ o robnoj razmjeni, ukupni obujam smanjen je za 6,3 posto, dok je vrijednost robne razmjene pala za 4,7 posto i iznosila je 36 milijardi eura. OIV je dodatno snizio procjenu prošlogodišnje proizvodnje vina na 237 milijuna hl, što je 10 posto ispod proizvodnje iz 2022. godine i najmanje u više od 60 godina.

Kako se objašnjava, pad proizvodnje posljedica je vremenskih nepogoda, ranog mraza, obilne oborine s jedne i suše s druge strane te popratnih gljivičnih oboljenja, kako na sjevernoj tako i na južnoj hemisferi.

Agencija podsjeća da je Italija proizvela 38,3 milijuna hektolitara vina, što je najmanje od 1950. godine, tj. pad od više od 23 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je izgubio poziciju vodećeg proizvođača i to je sada Francuska.

Tagovi: vino, vinarstvo, vinari
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao prvi put u šest tjedana
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao prvi put u šest tjedana
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u petak jer su ulagači uzimali dobit na Nvidiji i ovotjedno tržišno oduška se nastavilo unatoč preferiranoj mjeri inflacije Federalnih rezervi koja je uglavnom oko očekivanja.
Zagrebačka burza: HT i Adris u fokusu, indeksi neznatno pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Adris u fokusu, indeksi neznatno pali
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi donio je blagi pad indeksa uz nešto bolji promet.
Iz Afrike se godišnje ilegalno izveze zlata vrijednog nekoliko desetaka milijardi dolara
ZLATO
Iz Afrike se godišnje ilegalno izveze zlata vrijednog nekoliko desetaka milijardi dolara
LONDON - Zlato vrijedno milijarde dolara godišnje se prokrijumčari iz Afrike, a većina završi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje se rafinira i prodaje kupcima diljem svijeta, navodi se u izvješću objavljenom danas.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, analiziraju se važni makro podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, analiziraju se važni makro podaci
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u petak dok su ulagači analizirali podatke iz velikih gospodarstava diljem regije.
Wall Street: Indeksi pali, Salesforce gubitnik dana
PESIMIZAM
Wall Street: Indeksi pali, Salesforce gubitnik dana
NEW YORK - Američki su indeksi pali u četvrtak, jer su dionice Salesforcea pale zbog manjka kvartalnih prihoda i blagih smjernica, a trgovci iščekuju objavu ključnih podataka o inflaciji u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE