GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB zadržao važeće kamatne stope jer inflacija slabi

ECB zadržao važeće kamatne stope jer inflacija slabi
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2023 / 17:08
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak kamatne stope u eurozoni na važećoj razini, prvi puta u nešto više od godinu dana, zaključivši da je restriktivnom monetarnom politikom zakočila potražnju i osigurala uvjete za slabljenje inflacije.

Potvrdili su tako kamatnu stopu za refinanciranje banaka od 4,5 posto i kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka od 4,0 posto.

Za prekonoćne pozajmice komercijalne banke plaćat će i ubuduće kamatu od 4,75 posto.

Banka je u srpnju prošle godine pokrenula ciklus zaoštravanja monetarne politike kako bi obuzdala inflaciju, podigavši kamatne stope do rujna ove godine za 4,5 postotnih bodova.

Na rujanskoj sjednici signalizirali su da se ciklus možda bliži kraju, s obzirom na zakočenu potražnju i posustajanje gospodarskog rasta u eurozoni.

U četvrtak objavili su da novi podaci "načelno" potvrđuju njihovu rujansku procjenu prema kojoj bi se inflacija u 2025. godini trebala spustiti na 2,1 posto i posve se približiti ciljanoj razini od dva posto. U ovoj godini trebala bi po njima iznositi 5,6 posto, a u idućoj 3,2 posto.

"I dalje se očekuje da će se inflacija predugo zadržati na previsokoj razini i domaći su cjenovni pritisci i dalje snažni. No, inflacija je u rujnu značajno oslabila", naglašavaju, zbog visoke poredbene osnovice u prošloj godini.

I većina pokazatelja temeljne inflacije, koja isključuje cijene hrane i energije, pokazuje kontinuirano usporavanje rasta cijena, dodaju.

ECB je podizanjem kamatnih stopa "snažno utjecao na uvjete financiranja", što pojačano koči potražnju, a time i rast cijena, konstatiraju.

Prigušena potražnja očituje se u prognoziranom slabašnom rastu gospodarstva eurozone u ovoj godini, za samo 0,7 posto, prema ECB-ovim rujanskim prognozama. U idućoj godini rast bi po njima trebao tek blago ubrzati, na 1,0 posto.

U rujnu kreditiranje kompanija u eurozoni gotovo je stagniralo, a ponuda novca snažno je pala, drugi mjesec zaredom, pokazalo je ovotjedno bančino izvješće.

Upravno vijeće smatra da bi važeće kamatne stope trebale odigrati "značajnu" ulogu u spuštanju inflacije na ciljanu razinu, ako ih banka dovoljno dugo zadrži na toj razini.

Ponovili su i da će u budućim odlukama voditi računa da kamatne stope budu "dovoljno restriktivne", i to "sve dok bude potrebno".

Tagovi: Europska središnja banka, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Dekarbonizacija prometa: Ključna je infrastruktura za alternativna goriva
PROMET
Dekarbonizacija prometa: Ključna je infrastruktura za alternativna goriva
ZAGREB - Prema izvješću Europske agencije za okoliš, sektor prometa bio je odgovoran za četvrtinu emisija CO2 u EU 2019. godine. Emisije iz ovog sektora u stalnom su porastu i EU ulaže znatne napore kako bi se smanjila emisije iz ovog sektora.
Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane
IZAZOVI
Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane
NEW YORK - Vremenske nepogode i ubrzane klimatske promjene redovito pogađaju poljoprivrednike, smanjujući prinose i prihode, što je Europu 2022. koštalo više od 50 milijardi eura.
The most beautiful photos of Croatia are on display in Oriental Pearl Tower Shanghai
EXHIBITION
The most beautiful photos of Croatia are on display in Oriental Pearl Tower Shanghai
SHANGHAI - Inside the famous and popular Shanghai Oriental Pearl Tower, an exhibition of beautiful photos of Croatia is underway, with a special emphasis on the unique sights of our country, UNESCO heritage and enchanting nature.
Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda
RESTRIKCIJE
Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada uvest će nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je danas ministar poljoprivrede Istvan Nagy.
Zlato na novom rekordu, središnje banke vrijedno kupuju
REKORDI
Zlato na novom rekordu, središnje banke vrijedno kupuju
LONDON - Cijene zlata porasle su u petak i dosegnule povijesni vrhunac jer su kupnje središnje banke usred geopolitičkih napetosti održale zamah za žuti metal, dok snažni ekonomski podaci iz SAD-a nisu uspjeli smanjiti njegovu privlačnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE