GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB očekuje nižu inflaciju, rezanje kamate izgledno u lipnju

ECB očekuje nižu inflaciju, rezanje kamate izgledno u lipnju
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 16:13
Autor: Siniša Malus
FRANKFURT - Europska središnja banka u četvrtak je snizila svoju godišnju prognozu inflacije, jer je potvrdila široko očekivano zadržavanje kamatnih stopa.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde je u međuvremenu sugerirala da tržišne cijene za lipanjsko smanjenje kamatne stope dolaze u skladu s predviđanjima kreatora politike.

Projekcije za inflaciju u 2024. ažurirane su na prosječnih 2,3% s 2,7%. Osoblje predviđa da će inflacija dostići cilj ECB-a od 2% u 2025. i dalje hladiti na 1,9% u 2026.

U međuvremenu su ažurirali svoju prognozu gospodarskog rasta za 2024. na 0,6% s 0,8%. Zatim predviđaju rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5% u 2025. i 1,6% u 2026., nešto slabije od prognoze iz prosinca.

"U procesu smo dezinflacije i napredujemo", rekla je Lagarde tijekom konferencije za novinare u četvrtak.

“Smatramo više samopouzdanja kao rezultat toga, ali nismo dovoljno samouvjereni i trebamo više dokaza, više podataka, a znamo da će ti podaci stići u sljedećih nekoliko mjeseci. Znat ćemo nešto više u travnju, a puno više u lipnju.”

Političari su u više navrata naznačili svibanj kao ključni datum, budući da će tog mjeseca biti objavljene nagodbe plaća.

ECB će biti "laserski usredotočen" na dva područja inflacije koja bi mogla iznenaditi, a to su rast plaća i profitne marže, rekla je Lagarde. Također bi moglo doći do negativnog iznenađenja u izgledima ako monetarna politika smanji potražnju više od očekivanog ili se globalno gospodarsko okruženje neočekivano pogorša, dodala je.

Čini se da je ova objava povećala tržišne oklade na smanjenje stopa koje će se dogoditi u ljeto ove godine, s trgovanjem eurom za 0,3% nižim u odnosu na britansku funtu i padom prinosa na obveznice nakon vijesti.

Tržišna očekivanja su se posljednjih tjedana pomaknula na smanjenje u lipnju. Njegova ključna stopa trenutno iznosi 4%, što je porast u odnosu na -0,5% u lipnju 2022., nakon niza od 10 povećanja.

Lagarde je u četvrtak izjavila da se čini da se tržišne cijene "bolje podudaraju" sa stavom ECB-a. Kreatori politike bili su početkom ove godine potaknuti da čvrsto odbiju tržišne oklade na rezove u ožujku ili travnju.

Lagarde je također rekla u četvrtak da ECB neće trebati čekati da ukupna inflacija dosegne ciljanih 2% prije donošenja odluke.

Inflacija u eurozoni smanjila se na 2,6% u veljači s 2,8% u siječnju. Međutim, temeljna brojka koja izbacuje energiju, hranu, alkohol i duhan pokazala se nepomičnijom, na 3,1%.

Antonio Serpico, viši upravitelj portfelja u Neuberger Bermanu, rekao je da najvjerojatniji scenarij uključuje smanjenja koja počinju u lipnju i smanjenja od 25 baznih bodova po sastanku za ukupno 150 baznih bodova ili više ove godine.

"Brojke su zapravo bile prilično ohrabrujuće, nismo očekivali nikakvo smanjenje danas", rekla je za CNBC Silvia Amaro.

"To znači da Upravno vijeće ECB-a vidi rast kao sporiji i niži od onoga što su vidjeli prije... a također u pogledu ukupne inflacije i temeljne inflacije, nove projekcije su definitivno slabije od starijih."

Glavna varijabla bit će postojanost temeljne inflacije, potaknuta skučenim tržištem rada, dodao je.

Projekcije temeljne inflacije ažurirane su na 2,6% u 2024. s 2,7%, te na 2,1% u 2025. s 2,3%.

Tagovi: LAGARDE, ECB, FINANCIJE, SINDKATI, INFLACIJA, KAMATE
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE