GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB očekuje nižu inflaciju, rezanje kamate izgledno u lipnju

ECB očekuje nižu inflaciju, rezanje kamate izgledno u lipnju
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 16:13
Autor: Siniša Malus
FRANKFURT - Europska središnja banka u četvrtak je snizila svoju godišnju prognozu inflacije, jer je potvrdila široko očekivano zadržavanje kamatnih stopa.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde je u međuvremenu sugerirala da tržišne cijene za lipanjsko smanjenje kamatne stope dolaze u skladu s predviđanjima kreatora politike.

Projekcije za inflaciju u 2024. ažurirane su na prosječnih 2,3% s 2,7%. Osoblje predviđa da će inflacija dostići cilj ECB-a od 2% u 2025. i dalje hladiti na 1,9% u 2026.

U međuvremenu su ažurirali svoju prognozu gospodarskog rasta za 2024. na 0,6% s 0,8%. Zatim predviđaju rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5% u 2025. i 1,6% u 2026., nešto slabije od prognoze iz prosinca.

"U procesu smo dezinflacije i napredujemo", rekla je Lagarde tijekom konferencije za novinare u četvrtak.

“Smatramo više samopouzdanja kao rezultat toga, ali nismo dovoljno samouvjereni i trebamo više dokaza, više podataka, a znamo da će ti podaci stići u sljedećih nekoliko mjeseci. Znat ćemo nešto više u travnju, a puno više u lipnju.”

Političari su u više navrata naznačili svibanj kao ključni datum, budući da će tog mjeseca biti objavljene nagodbe plaća.

ECB će biti "laserski usredotočen" na dva područja inflacije koja bi mogla iznenaditi, a to su rast plaća i profitne marže, rekla je Lagarde. Također bi moglo doći do negativnog iznenađenja u izgledima ako monetarna politika smanji potražnju više od očekivanog ili se globalno gospodarsko okruženje neočekivano pogorša, dodala je.

Čini se da je ova objava povećala tržišne oklade na smanjenje stopa koje će se dogoditi u ljeto ove godine, s trgovanjem eurom za 0,3% nižim u odnosu na britansku funtu i padom prinosa na obveznice nakon vijesti.

Tržišna očekivanja su se posljednjih tjedana pomaknula na smanjenje u lipnju. Njegova ključna stopa trenutno iznosi 4%, što je porast u odnosu na -0,5% u lipnju 2022., nakon niza od 10 povećanja.

Lagarde je u četvrtak izjavila da se čini da se tržišne cijene "bolje podudaraju" sa stavom ECB-a. Kreatori politike bili su početkom ove godine potaknuti da čvrsto odbiju tržišne oklade na rezove u ožujku ili travnju.

Lagarde je također rekla u četvrtak da ECB neće trebati čekati da ukupna inflacija dosegne ciljanih 2% prije donošenja odluke.

Inflacija u eurozoni smanjila se na 2,6% u veljači s 2,8% u siječnju. Međutim, temeljna brojka koja izbacuje energiju, hranu, alkohol i duhan pokazala se nepomičnijom, na 3,1%.

Antonio Serpico, viši upravitelj portfelja u Neuberger Bermanu, rekao je da najvjerojatniji scenarij uključuje smanjenja koja počinju u lipnju i smanjenja od 25 baznih bodova po sastanku za ukupno 150 baznih bodova ili više ove godine.

"Brojke su zapravo bile prilično ohrabrujuće, nismo očekivali nikakvo smanjenje danas", rekla je za CNBC Silvia Amaro.

"To znači da Upravno vijeće ECB-a vidi rast kao sporiji i niži od onoga što su vidjeli prije... a također u pogledu ukupne inflacije i temeljne inflacije, nove projekcije su definitivno slabije od starijih."

Glavna varijabla bit će postojanost temeljne inflacije, potaknuta skučenim tržištem rada, dodao je.

Projekcije temeljne inflacije ažurirane su na 2,6% u 2024. s 2,7%, te na 2,1% u 2025. s 2,3%.

Tagovi: LAGARDE, ECB, FINANCIJE, SINDKATI, INFLACIJA, KAMATE
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
BRODARI
Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
LONDON - BDI Index, lavni indeks pomorskog prijevoza Baltičke burze, koji prati stope za brodove koji prevoze suhu rasutu robu, dosegao je u četvrtak najvišu razinu u jednomjesečnom razdoblju, podržan višim stopama u svim segmentima plovila.
Restorani u Dubrovniku stolovima blokirali prolaz pješaka, Grad im otkazao ugovore
NERED
Restorani u Dubrovniku stolovima blokirali prolaz pješaka, Grad im otkazao ugovore

DUBROVNIK - Nakon što su prošlog tjedna otkazani ugovori o zakupu sedam javnih površina u dubrovačkoj povijesnoj jezgri, iz Grada Dubrovnika izvijestili su u četvrtak kako su otkazali javne površine za još četiri ugostiteljska objekta.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE