GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dva važna događaja mogla bi odrediti budućnost politike kamatnih stopa Feda

Dva važna događaja mogla bi odrediti budućnost politike kamatnih stopa Feda
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2024 / 20:11
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dva velika ekonomska izvješća koja dolaze ovog tjedna mogla bi uvelike pomoći u određivanju barem načina na koji bi se kreatori politike središnje banke mogli osloniti na politiku.

Bruto domaći proizvod bit će objavljen u četvrtak, a očitavanje cijena izdataka za osobnu potrošnju na inflaciju izlazi u petak.

“Ne radi se o tajnim sastancima ili odlukama. Temeljno se radi o podacima koji će odrediti politiku, rekao je predsjednik Chicago Feda Austan Goolsbee za CNBC.

Tržišta su postala manje uvjerena da su Federalne rezerve spremne pritisnuti gumb za smanjenje kamatnih stopa, što je pitanje koje zadire u srž kretanja gospodarstva i dionica.ici.

Ulagači će dobiti prvi uvid u opću sliku gospodarskog rasta u četvrtom tromjesečju za 2023. kada Ministarstvo trgovine u četvrtak objavi svoju početnu procjenu bruto domaćeg proizvoda. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekuju da će ukupna roba i usluge proizvedene u američkom gospodarstvu rasti tempom od 1,7% u zadnja tri mjeseca 2023., što bi bio najsporiji rast od pada od 0,6% u drugom tromjesečju 2022.

Dan kasnije, Ministarstvo trgovine će objaviti prosinačko očitanje indeksa cijena izdataka za osobnu potrošnju, omiljenog Fedovog mjerača inflacije. Konsenzusno očekivanje za osnovne PCE cijene, koje isključuju nestabilne komponente hrane i energije, je 0,2% rasta za mjesec i 3% za cijelu godinu.

Obje podatkovne točke trebale bi privući mnogo pozornosti, posebice brojke o inflaciji, koje se kreću prema Fedovom cilju od 2%, ali još nisu tu.

"To je stvar koju bi svi trebali promatrati kako bi odredili kakva će na kraju biti stopa Fed-a", rekao je predsjednik Chicago Feda Austan Goolsbee tijekom intervjua u petak za CNBC. “Ne radi se o tajnim sastancima ili odlukama. U osnovi se radi o podacima i onome što će nam omogućiti da postanemo manje restriktivni ako imamo jasne dokaze da smo na putu da vratimo inflaciju na ciljanu razinu.

Objave dolaze usred tržišnih reakcija o tome kamo ide Fed.

Od petka poslijepodne, trgovanje na fed fondovskom tržištu fjučersa izjednačeno je s praktički nikakvim izgledima da će Federalni odbor za otvoreno tržište smanjiti stopu na svom sastanku od 30. do 31. siječnja, prema podacima CME Grupe prikazanim putem njezinog alata FedWatch. To nije ništa novo, ali izgledi za smanjenje na sastanku u ožujku pali su na 47,2%, što je veliki pad s 81% prije samo tjedan dana.

Uz to, trgovci su odbacili jedan očekivani odsječak, smanjivši izglede za popuštanje na pet četvrtina postotnih bodova u odnosu na prethodnih šest.

Promjena raspoloženja uslijedila je nakon podataka koji pokazuju rast potrošačke potrošnje od 0,6% veći od očekivanog za prosinac i pad početnih zahtjeva za nezaposlene na najnižu tjednu razinu od rujna 2022. Povrh toga, nekoliko Goolsbeejevih kolega, uključujući guvernera Christophera Wallera, Predsjednik FED-a New Yorka John Williams i predsjednik Feda Atlante Raphael Bostic objavili su komentar u kojem su naznačili da im se u najmanju ruku ne žuri sa smanjenjem čak i ako su povećanja vjerojatno gotova.

Letvica za Fed da napravi golema smanjenja stopa je visoka, kaže Franklin Templeton Sonal Desai
"Ne volim si vezati ruke, a još uvijek imamo tjedne podataka", rekao je Goolsbee. “Gledajmo dugoročno. Ako nastavimo ostvarivati iznenađujući napredak brži od predviđenog u pogledu inflacije, onda to moramo uzeti u obzir pri određivanju razine restriktivnosti.”

Goolsbee je primijetio da će jedno posebno područje za njega biti inflacija nekretnina.

Izvješće o indeksu potrošačkih cijena u prosincu pokazalo je da je inflacija smještaja, koja čini oko jednu trećinu pondera u CPI-u, porasla za 6,2% u odnosu na prošlu godinu, znatno ispred tempa u skladu s inflacijom od 2%.

Međutim, druge mjere govore drugačiju priču.

Novo očitavanje Ministarstva rada poznato kao Indeks najma novih stanara govori drugačiju priču. Indeks, koji mjeri cijene za nove ugovore o najmu koje stanari potpišu, pokazao je pad od 4,6% u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na godinu prije i više nego dvostruko više nego tromjesečno.

"U vrlo kratkom roku, mislimo da će podaci o inflaciji surađivati s Fedovim golubijim planovima", rekao je ekonomist Citigroupa Andrew Hollenhorst u bilješci klijenta.

Tagovi: kamatne stope, Federalne rezerve, inflacija, tržište kapitala, Bank of America, Vanguard
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su bila niža u četvrtak jer je Kina zadržala nepromijenjene jednogodišnje i petogodišnje osnovne kamatne stope.
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
POTEZI
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
ATENA - Grčka planira osnovati državni stabilizacijski fond koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturu i zelene projekte, rekao je ministar financija Kostis Hatzidakis.
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela dominaciju turističkog sektora.
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ZASTOJ
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ANALIZA - Rast prodaje luksuznih torbica, cipela i odjeće u postkoronavirusnom svijetu ove će godine stati zbog krize kreativnosti i poskupljenja jer se brendovi usmjeravaju na najveće potrošače, prema novoj studiji konzultantske kuće Bain objavljenoj u utorak.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, Tajvan i Indija na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, Tajvan i Indija na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su porasla nakon što su ključni referentni indeksi u SAD-u dosegnuli nove najviše razine preko noći jer je tvrtka za proizvodnju čipova za umjetnu inteligenciju Nvidia pretekla Microsoft i postala najvrednija javna tvrtka na svijetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE