GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik proglašen šampionom hrvatskog turizma

Dubrovnik proglašen šampionom hrvatskog turizma
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 22:50
Autor: SEEbiz
EOVINJ - Dodjelom godišnjih turističkih nagrada najboljima u turizmu u Rovinju su u petak navečer završeni dvodnevni Dani hrvatskog turizma (DHT), a destinacijom-šampionom hrvatskog turizma za 2023. godinu proglašen je Dubrovnik.

Na dodjeli nagrada uz više od tisuću uzvanika u bivšoj Tvornici duhana Rovinj bili su i premijer Andrej Plenković, nekoliko ministara, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici te predstavnici turističkog sektora iz svih segmenata i drugi.

DHT su kao i svake godine zajednički organizirali Ministarstvo turizma i sporta (MINTS), Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Hrvatska gospodarska komora (HGK), koji su najbolje u turizmu za nagrade ove godine birali po novom konceptu, također zajednički, te ih dodijelili u 15 kategorija, među kojima su i dugogodišnje nagrade za najbolje djelatnike "Čovjek ključ uspjeha u turizmu".

To je dobilo 19 djelatnika iz cijele Hrvatske - Danijela Cvjetičanin Vrljac (agencije), Vlatka Pehar (vodič), Doris Kujundžić (prodaja i marketing), Lea Sačić (animatorica), Davor Bodetić (recepcionar), Mario Ljiljanić (konobar) i Slavica Matošević (kuharica). Nagrađeni su i Jelena Kocijančić (hotelska domaćica), Grozdana Matušan (usluge smještaja u domaćinstvima), Nada Piljić (OPG), Goran Gašpert (policijski službenik) i Davorin Cvek (vatrogasac). To su još i Katja Brnabić (promet), Marina Kustić (prodavačica), Ernest Horvat (spasilac na kupalištima), Silvestra Španjol Kurilić (zdravstveni turizam), Borislav Jušić (nautika), Sara Salamunić (turističke zajednice) te Franko Orbanić (hortikultura).

Dubrovnik je ove godine kao šampion turizma "pobijedio" Rovinj (koji je prošle godine bio pobjednik) te Poreč, a nagradu je dubrovačkom gradonačelniku Mati Frankoviću uručio premijer Andrej Plenković, koji je čestitao Dubrovniku i svim drugim dobitnicima za njihov trud, entuzijazam i sve što čine za hrvatski turizam i gospodarstvo.

"Bila je ovo sjajna i ugodna večer i čuti koliko ste dobrog učinili jer ova je godina u turizmu bila i dojmljiva i rekordna u nekim segmentima, i s očekivanih 14 milijardi eura prihoda. I to što su DHT ove godine prvi put u studenome puno govori i o dobroj posezoni, nakon također dobre glavne i odlične predsezone, najbolje do sada", kazao je Plenković, dodajući i da "u turizmu na Mediteranu igramo dobru utakmicu, koja je iznad naše veličine".

Spomenuo je i da dolazi novi zakon o turizmu koji, dodao je, žele slijediti i mnoge zemlje iz svijeta, na čemu je čestitao ministrici Brnjac i timu, posebice na održivim smjernicama za budućnost turizma.

"Želim da svi u pripremama iduće 2024. poduzmete sve i da nam i globalne okolnosti budu bolje i sklonije nego proteklih godina. Vjerujem da će turizam biti i dalje značajni dionik i davati veliki doprinos BDP-u", poručio je premijer, najavljujući da će se iduće godine na DHT-u proslaviti 180 godina turizma u Opatiji.

Od ostalih nagrada, godišnju nagradu "Anton Štifanić" za tvrtke dobila je Javna ustanova Baraćeve špilje, za pojedinca Robert Pende (od 1993. radi u Ministarstvu turizma), te za životno djelo Sanda Čorak (znanstvena savjetnica i bivša ravnateljica Instituta za turizam te dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora).

Najboljim turističkim događajem proglašeni su 57. đakovački vezovi, turističkim aranžmanom godine privatna večera u pulskoj Areni hotelske tvrtke Maistra, a gastronomskim događajem godine rovinjski restoran Cap Aureo Signature.

Hotel godine je Grand hotel Brioni iz Pule, kamp Valamarov Istra Premium Camping Resort u Funtani, dok su otoci zadarskog arhipelaga nagrađeni za najbolje u aktivnom turizmu, a u kulturnom turizmu Muzej bećarca u Pleternici.

U zdravstvenom turizmu nagrađene su Daruvarske toplice, u nautičkom tvrtka Croatia Yachting, u poslovnom Opatija kao kongresna destinacija s tradicijom, a u ruralnom berba manadarina i foto safari dolinom rijeke Neretve.

Za unikatni smještaj godine nagradu je dobio hotel Lemongarden iz Sutivana na otoku Braču, dok je ACI dobio nagradu za održivost "Naturally yours".

Tagovi: Dubrovnik, turizam, dani hrvatskog turizma
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE