GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bank: Bitcoin i ostale kriptovalute nastavit će rast

Deutsche Bank: Bitcoin i ostale kriptovalute nastavit će rast
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 17:41
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin i druge kriptovalute malo su se promijenile u četvrtak, s najvećim digitalnim sredstvom koje se kreće blizu rekordne visine zabilježene ranije ovog tjedna.

Postoji razlog za vjerovanje da će cijene uskoro premašiti tu razinu i biti još više ove godine, prema istraživanju Deutsche Banka.

Cijena bitcoina porasla je manje od 1% u posljednja 24 sata na 67.200 USD. Najveća digitalna imovina držala se blizu svog vrhunca svih vremena iznad 69 000 USD koji je dosegnut u utorak i koji je označio prvu rekordnu vrijednost tokena od studenog 2021. Bitcoin je dobio više od 50% od početka godine kao porast cijena kripto valuta — koje je ozbiljno počelo prošlog ljeta — uzelo je maha.

"Vrijedi napomenuti pozitivan tržišni zamah u posljednjih nekoliko sati nakon zatišja, što izgleda kao prvi probni koraci kupaca", rekao je Alex Kuptsikevich, analitičar brokera FxPro. “Ne bismo se iznenadili da imaju dovoljno snage da poguraju Bitcoin na nove vrhunce.”

Doista, više analitičara pozvalo je na nastavak rasta cijena Bitcoina, uz korištenje tokena kako bi probio ovotjedni rekord svih vremena i postigao nove rekorde. Podrška Bitcoinu nije samo jaka tehnička tržišna pozadina i poboljšani sentiment prema riziku među ulagačima – koji je također doveo S&P 500 i Nasdaq do najviših razina na tržištu dionica – već i neke temeljne sile.

"Očekujemo da će cijene nastaviti ići još više ove godine", napisao je tim u Deutsche Banku predvođen ekonomisticom Marion Laboure u bilješci u četvrtak, navodeći pet razloga.

Prvi su spot Bitcoin fondovi kojima se trguje na burzi (ETF-ovi), koji su odobreni u SAD-u u siječnju i potaknuli su najnoviji dio rasta kripto valuta. Ta sredstva kupuju i drže sam Bitcoin—za razliku od terminskih ugovora koji prate token—i kao takvi njihovi priljevi mogu imati mehanički utjecaj na cijene. Otkako su regulatori odobrili prve prompt Bitcoin ETF-ove početkom siječnja, gotovo 7,9 milijardi dolara pritjecalo je u fondove, napisao je Laboure, što je dovelo do povećanja cijena Bitcoina koji bi se mogao nastaviti.

A "vjerojatno će doći još ETF-ova", prema Laboureu, navodeći bliske rokove u kojima Komisija za vrijednosne papire i burzu treba odlučiti o spot ETF-ovima koji drže Ether, koji je drugi po veličini token. "Općenito, razvoj ETF-a i sudjelovanje institucionalnih igrača pomažu kripto sazrijevanju u etabliranu klasu imovine", napisao je Laboure.

Tu je i takozvano prepolovljavanje bitcoina, istaknuo je tim iz Deutsche Bank. Prepolovljavanje se odnosi na periodičnu promjenu programske monetarne politike bitcoina - sljedeća bi trebala biti u travnju - koja prepolovljuje izdavanje tokena, ograničavajući ponudu i vršeći pritisak na cijene.

“Mnogo je pozornosti usmjereno na tipičnu akciju cijene bitcoina koja okružuje prethodne događaje prepolovljenja”, napisao je Laboure. “U posljednje vrijeme došlo je do značajnog povećanja cijena od 27% u mjesecu prije prepolovljenja u svibnju 2020..”

Gospodarstvo SAD-a također bi moglo katalizirati više kripto dobitaka, prema Deutsche Bank, sa snažnim ekonomskim rezultatima i porastom najvećih tehnoloških dionica - poput Microsofta i Nvidije - koje već podržavaju rizičnu imovinu do sada ove godine. U fokusu je hoće li Federalne rezerve uspješno uravnotežiti inflaciju s rastom i mogu li smanjiti kamatne stope više puta ove godine, kao što tržišta očekuju.

“Kako središnje banke počinju smanjivati kamatne stope s najviših razina u desetljeću viđenih 2022., očekuje se da će to potaknuti sve veću sklonost riziku i povećati likvidnost tržišta”, napisao je Laboure.

“Ulagači će vjerojatno tražiti alternativnu imovinu s višim prinosima kako povrati od trezora budu padali. Ovaj tok kapitala u netradicionalne investicijske klase poput kriptovaluta mogao bi dodatno podržati stalni rast cijena digitalnih valuta.”

Još jedan vjetar u leđa za kriptovalute, istaknula je Deutsche Bank, je regulacija, s ohrabrujućim razvojem događaja posebno u Europi i određenim napretkom vidljivim u SAD-u.

"U SAD-u, regulatorne mjere su također ubrzane unatoč nedostatku sveobuhvatnih pravila", napisao je Laboure. “Očekuje se da će jasniji regulatorni okvir potaknuti veće korporativno prihvaćanje i veću likvidnost... i, u konačnici, pomoći u rješavanju nestabilnosti. Ovi čimbenici bi zauzvrat trebali pridonijeti povećanju cijena Bitcoina.”

Tagovi: Deutsche Bank, kriptovalute, bitcoin
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE