GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CROBEX10: Koliko su zaduženi hrvatsku bluchipovi?

CROBEX10: Koliko su zaduženi hrvatsku bluchipovi?
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2023 / 16:51
Autor: SEEbiz
ANALIZA - S objavom svih rezultata hrvatskih kompanija za devet mjeseci 2023. godine, odlučili smo pogledati kako su ti rezultati promijenili strukturu zaduženosti i kapitala nekih od najvećih hrvatskih blue chipova.

Kako bismo to učinili, analitičari Intercapitala analizirali su omjer neto duga i EBITDA-e, kao i postotak duga kojim tvrtke financiraju svoje poslovanje i ulaganja. Nadalje, promatrali smo koliko bi se dodatno zadužile promatrane tvrtke da bi dosegle 3x EBITDA. Oznaka 3x EBITDA obično se smatra “gornjom” granicom koliko se tvrtke mogu zadužiti, a da ne dovedu svoje poslovanje u opasnost s otplatom navedenog duga. Ova gornja granica obično se uzima u obzir kada tvrtka vrši nova ulaganja, posebno u slučaju spajanja i preuzimanja.

Od svih hrvatskih blue chipova Adris, Span, Končar, Ericsson NT i Hrvatski Telekom posluju s negativnim neto dugom. To znači da su njihove trenutne novčane pozicije (koje uključuju kratkoročnu financijsku imovinu u kombinaciji s novcem i novčanim ekvivalentima) više nego dovoljne da pokriju njihov cjelokupni financijski dug. Posljedično, njihov omjer neto duga i EBITDA također bi bio negativan. Zbog toga su te tvrtke isključene iz usporedbe neto duga i EBITDA-e. Konačno, podaci o EBITDA-i temelje se na zadnjim dvanaestomjesečnim (TTM) rezultatima, koji uključuju posljednje tromjesečje, jer je to jedini način da se prikažu podaci za cijelu godinu. To je učinjeno jer komponente bilance (kao u ovom slučaju, dug) uvijek odražavaju svoje brojke na određeni datum, dok komponente dobiti i gubitka odražavaju samo financijske podatke za odabrano razdoblje (kao što je spomenuto, 9 mjeseci 2023.).

Od preostalih tvrtki najveću zaduženost ima Arena Hospitality Grupa sa 6,3x. Slijede Arena Hospitality Group Atlantska plovidba s 2,9x, Valamar Riviera s 2,7x te Podravka s najnižim KPI-jem od 0,1x. Preostala poduzeća imaju neto dug prema EBITDA-i manji od 1x. Što se tiče Arena Hospitality Grupe, Društvo nastavlja svoj investicijski ciklus.

Rezultati u trećem tromjesečju su, međutim, mješoviti, budući da je Društvo zabilježilo više ADR-ova u Hrvatskoj i srednjoj i istočnoj Europi, dok je zabilježilo niže stope popunjenosti u Hrvatskoj, svom najvećem pojedinačnom tržištu. Marže u trećem tromjesečju također su opale, posebice u Hrvatskoj. Unatoč tome, 9M normalizirana profitabilnost se poboljšala. Otvaranje art’otela u Zagrebu i Radisson RED Beograd trebalo bi pružiti određenu podršku. Valamar Riviera također je u sličnoj poziciji što se tiče investicija koje zahtijevaju veće zaduženje. Preostala poduzeća zadržavaju prilično niske razine zaduženosti, što s obzirom na trenutnu makroekonomsku situaciju znatno skuplje zaduživanje ima smisla. Napominjemo da je gledajući prethodne tromjesečne rezultate u izračun uključen i Končar. Međutim, tijekom devet mjeseci 2023. Končar je uložio puno truda u domenu likvidnosti, što je rezultiralo snažnim operativnim novčanim tokom zahvaljujući aktivnom upravljanju obrtnim kapitalom i posljedično negativnim ukupnim neto dugom. Tako smo iz ove kalkulacije uz posljednje tromjesečne rezultate isključili Končar. Nadalje, AD Plastik je isključen iz ove analize budući da je tvrtka nedavno isključena iz sastava CROBEX10, koji je bio naš benchmark. No AD Plastik je zamijenjen Spanom koji trenutno ima negativan neto dug


Gledajući koliko bi se novog duga te tvrtke mogle uzeti da dosegnu 3x EBITDA, Arena Hospitality je isključena jer su već premašile tu brojku. Od preostalih kompanija daleko najviše bi mogao uzeti HT, 1,53 milijarde eura, slijede Adris s 82,5 milijuna, Končar s 299 milijuna, Podravka s 262 milijuna, Valamar Riviera sa 175 milijuna, Atlantic Grupa sa 120 milijuna, Span i 44 milijuna eura, Valamar Riviera s 32 milijuna eura te na kraju Ericsson NT sa 146 milijuna eura, Atlantic Grupa sa 104 milijuna eura i na kraju Span s 35 milijuna eura. To bi značilo da bi se te tvrtke mogle zadužiti u značajnim količinama, u slučaju da vide potencijal za daljnje širenje ili čak potrebu za financiranjem svog poslovanja. Naravno, kao što je spomenuto, novo zaduženje sada je skuplje nego što je bilo prije godinu dana i najvjerojatnije će ostati na ovim povišenim razinama još nekoliko sljedećih kvartala.

Na kraju smo se osvrnuli i na strukturu kapitala tih tvrtki. Nedavno smo vam dostavili strukturu kapitala hrvatskih blue chipova. No, odlučili smo istu temu obraditi u domeni zaduženosti. Sve promatrane tvrtke najvećim dijelom financiraju se iz kapitala (>50%). Ako ih poredamo od najveće prema najnižoj, HT svoje poslovanje 100% financira iz kapitala (budući da kompanija nema dugova). Slijedi Span s 92,2% dioničkog financiranja. Podravka ima 91,1%, Končar 87,7%, Adris 86,7% i Ericsson NT 82%. S druge strane, trenutno jedino Arena Hospitality Group ima manje od 60% svojih financija iz kapitala. Valamar Riviera financira 61,7% vlastitim sredstvima, kapitalom. S obzirom da oboje rade u turizmu, to je i očekivano.

Tagovi: crobex10, pODRAVKA, aDRIS, kONČAR, vALAMAR, aRENA, hRVATSKI tELEKOM
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE