GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cro kartica je težak promašaj, Hrvatska ovisna o stranim turistima

Cro kartica je težak promašaj, Hrvatska ovisna o stranim turistima
TURISTIČKA SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2020 / 09:38
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Dosta dugo je iz Ministarstva turizma dolazila mantra prema kojoj će ovogodišnju sezonu morati “povući” domaći turisti, a iako su mnogi već tada rukom odmahivali na slične izjave, dugo nas se zamaralo idejom da nam za popunjavanje plaža ne treba ništa drugo - osim hrvatskih posjetitelja.

A onda su počele stizati fotografije praznog Straduna, vapaji hvarskih ugostitelja, statistike o zatvorenim hotelima i priče o iznajmljivačima koji su svoje mukom stečene sobe i apartmane prisiljeni prodavati u bescjenje.

Posljednji takav dokaz dolazi u obliku statistike HTZ-a za srpanj.

U njoj kažu da je od 1. do 15. srpnja zahvaljujući stranim i domaćim gostima ostvareno više od milijun dolazaka, što čini 47 posto svih dolazaka ostvarenih u prvih 15 dana srpnja godinu prije.

A u toj brojci, nastavljaju dalje, domaći gosti dosegli su čak 80 posto prošlogodišnjeg rezultata, što znači da se ove godine, koroni usprkos, na odmor na Jadran u srpnju zaputilo čak četiri petine svih lanjskih domaćih posjetitelja, piše Jutarnji list.

Dakle, zamalo pa svi Hrvati koji i inače odlaze na more - ali i s takvim udjelom domaćih gostiju ne uspijevamo doći ni do polovice ukupnih lanjskih rezultata, što prilično vjerno svjedoči o našoj ovisnosti o strancima.

Dapače, možemo to dovesti do apsurda - da smo imali situaciju u kojoj su granice ostale zatvorene, a na Jadran dolazili isključivo Hrvati, u prvih 15 dana srpnja ostvarili bismo ukupno 125 tisuća dolazaka i samo milijun noćenja u odnosu na prošlogodišnja dva milijuna dolazaka, odnosno 12,5 milijuna noćenja.

Dakle, ostvarili bismo tek siromašnih šest posto lanjskih turističkih dolazaka i samo osam posto ukupnog broja noćenja, što je brojka od koje većina turističkih djelatnika, kao i ostatak gospodarstva, baš ne bi mogla živjeti.

Planiralo se tu domaće goste motivirati kroz svakojake programe i projekte: recimo, u planu je bila organizacija posebnog tjedna s popustima namijenjenima prvenstveno domaćim gostima, od čega se na kraju odustalo, ali je zato zaživjela hrvatska turistička kartica - takozvana Cro Card, iako je više-manje svima jasno da je riječ o “pro forma” projektu.

Naime, kako je vidljivo iz podataka objavljenih na stranicama Ministarstva turizma, tu je karticu do 10. srpnja zatražilo samo 1675 građana, izdano ih je 1325, a od svih komercijalnih banaka u njenu distribuciju i izradu zasad je uključena isključivo Hrvatska poštanska banka.

Iako je upitno bi li ta kartica imala smisla i u razdoblju izobilja, ne treba previše pojašnjavati zašto je ona potpuni promašaj za period u kojem je svijet pogođen pandemijom s obzirom na to da je od poslodavaca, koji su mahom tijekom travnja, svibnja i lipnja za preživljavanje trebali potporu države, zbilja bilo hrabro očekivati da će svojim zaposlenicima, uz sve ostale troškove, sada na posebne kartice uplaćivati još i novac za godišnji odmor.

I to odmor na koji Hrvati odlaze ovako i onako, barem njihov najveći dio, ako je suditi po statistici HTZ-a prema kojoj je u srpnju na ljetovanje otišlo čak četiri petine ukupnog broja Hrvata koji su ljetovali i lani.

Razlog je više nego očit, a ako je baš potrebno, možemo ga potkrijepiti i podacima Državnog zavoda za statistiku i Porezne uprave.

Oni kažu da su prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj postojala 249.243 stana za odmor, od čega na područje primorskih županija otpada 176 tisuća stambenih jedinica.

Kad su u pitanju podaci Porezne uprave, oni pokazuju da Hrvati u svojem vlasništvu imaju pak i 62.485 kuća za odmor, a sve to skupa čini popriličnu količinu nekretnina za odmaranje, što znači da Hrvati, kad i odlaze na ljetovanje, dobrim dijelom ipak ne koriste komercijalni turistički smještaj - dakle usluge hotela, kampova, privatnih iznajmljivača ili vlasnika brodova, nego ljetuju u vlastitim nekretninama.

A ako je njihov udio tako slabašan u srpnju, vrijedi pitati što će rezultati pokazivati kad podvučemo crtu na kraju godine?

Tagovi: hrvatski turizam, Cro kartica, strani turisti, domaći turisti, Hrvatska turistička zajednica
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average porastao je u petak, završivši osmu uzastopnu pobjedničku sesiju i zabilježivši svoj najbolji tjedan u 2024. godini.
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
KRIPTO SCENA
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
NEW YORK - Nakon prepolovljenja bitcoin pokazuje slabost i trguje se ispod granice od 60 tisuća eura. Očekivano, samo prepolovljenje nije imalo izravan utjecaj na cijenu najveće kriptovalute.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je Zagrebačkoj burzi pad indeksa uz slabašan promet.
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
PIVO
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
BERLIN - Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
POHVALE
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
MALI LOŠINJ - Svjetski poznati lifestyle magazin luksuzne platforme za shopping Porter uvrstio je otok Lošinj u top 9 najljepših destinacija za savršeno ljetno putovanje, dok su luksuzni Boutique Hotel Alhambra & Villa Augusta zavrijedili titulu idealnog odmorišta na samome otoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE