GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene zlata nastavile rekordni pohod

Cijene zlata nastavile rekordni pohod
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2024 / 17:36
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata porasle su u utorak nakon što su terminske cijene za plemeniti metal zabile nove rekorde u prethodne dvije sesije - a analitičari vide jačanje koje će trajati barem u drugoj polovici godine.

Ugovor o zlatu za travanj u ponedjeljak je po prvi put zatvoren iznad 2.100 dolara za uncu i porastao je za 0,37% na 2.134,2 dolara u 13:15. u Londonu. Promptnim zlatom trgovalo se 0,7% više na 2.129 USD, iako promatrači tržišta primjećuju da je u realnim uvjetima, prilagođeno inflaciji, zlato znatno ispod prošlih vrhova.

U bilješci od ponedjeljka, analitičari Citija opisali su sebe kao "srednjoročne želje za zlatom", nazvavši 25% vjerojatnosti da će zlato u prosjeku iznositi rekordnih 2300 dolara po unci u drugoj polovici. Njihov osnovni scenarij ostaje 2.150 dolara, a ponovili su poziv na "džoker" za trgovinu koja će dosegnuti 3.000 dolara u sljedećih 12 do 16 mjeseci.

Citi opisuje zlato kao razvijenu tržišnu "zaštitu od recesije" i sve više vidi vjetar u leđa zbog neizvjesnosti oko izbora u SAD-u u studenom.

Analitičari iz Berenberga također su primijetili u ponedjeljak da bi pobjeda Donalda Trumpa na izborima pružila "veliku pozitivu za zlato", uz dodatnu potporu za sigurno utočište zbog nestabilnosti oko tekućih ratova u Ukrajini i Gazi.

Kao rezultat toga vide zamah za dionice povezane sa zlatom, za koje kažu da su se nedavno "odvojile od temeljne robe" unatoč nedavnim gotovo rekordnim cijenama.

“Ovo je uglavnom rezultat boljeg gospodarskog učinka SAD-a od očekivanog, kao i ustrajnog neprijateljskog stava američke središnje banke o monetarnoj politici”, rekli su.

Više kamatne stope općenito su povezane s padom zlata jer imovina s višim prinosima postaje sve atraktivnija, s nedavnim rastom cijena krajem 2023. i posljednjih dana potaknutim očekivanjima smanjenja stopa od strane Federalnih rezervi.

S druge strane, na poluge se često gleda kao na sigurno utočište u vrijeme gospodarskog stresa. Imovina koja ne donosi prinos također se smatra solidnom okladom kada su prinosi potisnuti agresivnom monetarnom politikom - poput smanjenja stopa i poticaja. Dobici za zlato u posljednje dvije sesije bili su povezani s čvršćim okladama na lipanjsko smanjenje od strane Fed-a.

Tržišne cijene pokazuju 55% vjerojatnosti smanjenja od 25 baznih bodova u lipnju, prema CME-ovom alatu FedWatch.

Tagovi: zlato, cijene zlata, dolar, metali, srebro
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE