GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene sezonskog voća i povrća i dalje bezobrazno visoke

Cijene sezonskog voća i povrća i dalje bezobrazno visoke
PRESKUPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2023 / 09:56
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Cijene sezonskog voća i povrća u srpnju su nešto pale u odnosu na lipanj, no pitaju li se potrošači cijene su i dalje u najmanju ruku “bezobrazne”, poglavito u priobalju, piše u utorak Večernji list.

Tjedni monitoring cijena Tržišno-informacijskog centra Ministarstva poljoprivrede (TISUP-a) u 11 gradova pokazuje kako kilogram bresaka ili marelica na zagrebačkim tržnicama košta najviše 4 eura, a u Rovinju 8, što je u odnosu na isto razdoblje lani poskupljenje za oko 10 nekadašnjih kuna po kilogramu.

Kilogram lubenice u Zagrebu na tržnicama košta oko 1,50 eura (11,30 kn), lani je stajao 6-7 kuna, dok je u Rovinju s lanjskog prosjeka od 13 kuna cijena skočila na 2 eura (15,06 kn). Trenutačno najjeftinije lubenice, gledaju li se tržnice, jedu Osječani, za manje od eura po kilogramu, dok im je u trgovinama cijena na akciji niža i od 60 centi po kilogramu.

Krastavci u Zagrebu u prosjeku koštaju 2,50 eura, a lani su stajali 9 kuna, što je poskupljenje veće od 100 posto, u Rovinju su s lanjskih 13 kuna skočili na 3 eura (22,60 kuna), a najjeftiniji su u Sisku, gdje trenutačno koštaju 1 euro, a lani su stajali rekordnih 25 kuna.

Rajčice u prosjeku u Zagrebu stoje 2,50 eura, lani 14 kuna, a u Rovinju su možda i jedini proizvod koji je “pojeftinio”, s lanjskih 25-30 kuna na 22,60 kuna (3 eura).

Gleda li se hrvatski prosjek, prema najnovijoj mjesečnoj statistici TISUP-a za lipanj, samo su neke vrste jabuka, limun i radič bili jeftiniji u nabavi nego u istom razdoblju lani.

Bananama iz Ekvadora cijena je rasla 13,54 posto, breskve su na veletržnicama bile čak 54,46 posto skuplje nego lani u lipnju, salatni krastavci 36,36 posto, a mladi krumpir 38,27 posto. U maloprodaji na tržnicama breskve su skuplje 50 posto, krastavci 39,18, a mladi krumpir 38,52 posto, dok su se poskupljenja u trgovinama, osim krumpira, kretala nešto sporije, od 8,52 do 22,05 posto.

Tagovi: voće, povrće, krastavci, jabuka, trešnja, rajčica, limun
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE