GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane u veljači porasle gotovo za četvrtinu

Cijene hrane u veljači porasle gotovo za četvrtinu
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2022 / 10:09
Autor: SEEbiz / H
RIM - Cijene hrane u svijetu porasle su u veljači 24,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dosegnuvši najvišu razinu otkada agencija Ujedinjenih naroda FAO prati podatke, potaknute poskupljenjem biljnih ulja i mlijeka i mliječnih proizvoda.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u vejači za 3,9 posto u odnosu na revidiranu vrijednost za siječanj, na prosječnih 140,7 bodova, što je njegova najviša vrijednost otkada je agencija UN-a počela objavljivati izvješća.

U odnosu na veljaču prošle godine porastao je za 24,1 posto, pokazuje izvješće FAO-a, objavljeno u petak.

Najviše su u veljači porasle cijene biljnih ulja, za 8,5 posto u odnosu na siječanj, dosegnuvši najvišu razinu otkada FAO prati podatke, odražavajući poskupljenje palminog, sojinog i suncokretovog ulja.

U FAO-u ističu strah od poremećaja u izvozu suncokretovog ulja iz crnomorske regije nakon ruskog napada na Ukrajinu, koja zajedno s Rusijom čini oko 80 posto svjetskog izvoznog tržišta.

Cijene žitarica porasle su na mjesečnoj razini 3,0 posto, odražavajući skok cijena kukuruza, za 5,1 posto, i cijena pšenice, za 2,1 posto, pod utjecajem neizvjesne opskrbe preko crnomorskih luka.

Podaci za veljaču uglavnom su prikupljeni prije ruske invazije na Ukrajinu i analitičari upozoravaju da bi produljeni sukob mogao snažno utjecati na izvoz žitarica.

FAO-ov indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je 6,4 posto u odnosu na siječanj, poduprt oskudnom globalnom opskrbom, a indeks koji pokazuje kretanje cijena mesa za 1,1 posto.

Samo je šećer pojeftinio u odnosu na siječanj, za 1,9 posto, djelomice zahvaljujući povoljnim izgledima za proizvodnju u velikim izvoznicama Indiji i Tajlandu.

Zabrinutost za urod i izvoz tek djelomice objašnjava aktualni skok cijena, ističe u priopćenju ekonomist FAO-a Upali Galketi Aratchilage.

"Znatno su jači pokretač rasta cijena čimbenici izvan samog sektora proizvodnje hrane, posebice u energetskom i sektorima proizvodnje umjetnih gnojiva i stočne hrane", objašnjava Aratchilage.

Svi ti faktori smanjuu zaradu proizvođača hrane i odvraćaju ih od ulaganja i širenja proizvodnje, dodaje.

Više cijene hrane pridonijele su širem porastu inflacije u uvjetima kada se gospodarstva oporavljaju od krize uzrokovane koronavirusom, a FAO je upozorio da viši troškovi dovode u opasnost siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.

Veća proizvodnja pšenice?

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO procjenjuje da će proizvodnja pšenice ove godine porasti 1,9 posto, na 790 milijuna tona, zahvaljujući očekivanom boljem prinosu i većim zasijanim površinama u Kanadi, SAD-u i Aziji.

Upozorili su ipak da njezine projekcije ne uzimaju u obzir mogući utjecaj sukoba između Rusije i Ukrajine.

Proizvodnja kukuruza u Argentini i Brazilu trebala bi biti iznad iznad prosjeka, posebice u Brazilu gdje se očekuje rekordnih 112 milijuna tona.

Potrošnja žitarica u sezoni 2022/2023. trebala bi porasti 1,5 posto, na 2,8 milijardi tona.

Zalihe bi na kraju sezone u ovoj godini trebale iznositi 836,8 milijuna tona, čime se FAO podigao procjenu iz veljače za 1,4 posto.

Tagovi: cijene hrane, uljarice, žitarice, mlijeko, šećerna trska, pšenica, meso
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE