GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene bakra uzletjele na najvišu razinu u dvije godine

Cijene bakra uzletjele na najvišu razinu u dvije godine
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 08:20
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Rastuće cijene bakra ne pokazuju znakove usporavanja, kažu analitičari, s rastom crvenog metala potaknutim rizicima opskrbe i poboljšanjem izgleda potražnje za energetskim prijelaznim metalima.

Cijene bakra s isporukom u svibnju trgovale su se na 4,323 USD po funti u New Yorku od srijede ujutro, povećavajući dobitke nakon što su se u prethodnoj sesiji stabilizirale na najvišoj razini od lipnja 2022.

Bakar je u utorak nakratko dosegnuo najvišu razinu od 4,334 dolara u unutardnevnom trgovanju, odražavajući najvišu razinu od sredine siječnja prošle godine.

Tromjesečne cijene bakra na Londonskoj burzi metala porasle su za 0,6% na 9477 USD po metričkoj toni.

Potražnja za bakrom općenito se smatra indikatorom ekonomskog zdravlja. Osnovni metal je kritično važan za ekosustav energetske tranzicije i sastavni je dio proizvodnje električnih vozila, električnih mreža i vjetroturbina.

Banke s Wall Streeta optimistično gledaju na izglede za cijene bakra do kraja godine, piše CNBC.

Ranije ovog tjedna, analitičari u Citiju rekli su da vjeruju da je drugo sekularno tržište bakra u ovom stoljeću u tijeku - otprilike 20 godina nakon prvog takvog ciklusa.

Citi je u ponedjeljak rekao da očekuje da će cijene bakra rasti tijekom sljedećih mjeseci, u prosjeku 10.000 USD po metričkoj toni do kraja godine i popeti se na 12.000 USD 2026., prema osnovnom scenariju banke.

"Eksplozivno povećanje cijene moguće je i tijekom sljedeće 2-3 godine, ako se u bilo kojem trenutku dogodi snažan ciklički oporavak, s potencijalnim porastom cijena za više od 2/3 na 15 tisuća USD/t+ u ovom, našem scenariju bika", analitičari iz Citi navodi u bilješci istraživanja.

"Naš osnovni scenarij od 12 tisuća USD/t pretpostavlja samo mali porast cikličkog rasta potražnje tijekom 2025. i 2026.", dodali su.

Zasebno, analitičari Bank of America povisili su svoju ciljnu cijenu bakra za 2024. na 9321 USD, u odnosu na prethodnu prognozu od 8625 USD.

Banka s Wall Streeta priopćila je u ponedjeljak da je bakar u "epicentru energetske tranzicije, što znači da se nedostatak rasta opskrbe rudnika akutno osjeća".

“Mala dostupnost koncentrata sve više ograničava proizvodnju u kineskim talionicama i rafinerijama, potencijalno gurajući potrošače rafiniranog metala natrag na međunarodna tržišta”, rekli su analitičari Bank of America u istraživačkoj bilješci.

Tagovi: bakar, metali, robe, robna tržišta
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE