GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čelnik ECB-a iznenadio izjavom o kamatnim stopama

Čelnik ECB-a iznenadio izjavom o kamatnim stopama
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2024 / 13:51
Autor: SEEbiz / Forbes
DAVOS - Inflacija u eurozoni i dalje je iznad ciljane razine Europske središnje banke (ECB). Zato Robert Holzmann, član izvršnog odbora ECB-a i guverner austrijske središnje banke, smatra da su očekivanja o monetarnom popuštanju ove godine preuranjena.

Iako, prema posljednjim podacima, europsko gospodarstvo već pokazuje znakove usporavanja, čemu ključno pridonose visoke kamatne stope, geopolitički rizici mogu povećati pritisak na cijene robe široke potrošnje. Među rizicima su posebno napadi Huti, pobunjeničke skupine iz Jemena na trgovačke brodove u Crvenom moru, što ugrožava lance opskrbe.

“Geopolitičke prijetnje su porasle, jer ovo što smo do sada vidjeli s Hutima, po mom mišljenju, nije kraj. To može biti uvertira u nešto šire, što će utjecati na Sueski kanal i tamo podići cijene”, rekao je Holzmann na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, prenosi Bloomberg. “Ne bismo trebali računati na smanjenje kamata u 2024. godini.”

Sličan stav kao Holzmann zauzeo je i guverner Njemačke središnje banke (Bundesbank) Joachim Nagel. U intervjuu za Bloomberg TV rekao je da ne želi špekulirati barem do ljeta te da je prerano govoriti o snižavanju kamata.

Frazu da je “puno prerano” za razgovor o sniženju kamata ranije su upotrijebili i predsjednica ECB-a Christine Lagarde i glavni ekonomist banke Philip Lane.

I Holzmann i Nagel smatraju se zagovornicima strože monetarne politike, odnosno viših kamata. Lane naginje suprotnoj strani, zagovarajući labaviju politiku. Lagarde se smatra neutralnom.

ECB predviđa da će inflacija pasti na razinu od dva posto tek 2025. godine. Među glavnim rizicima da ona ostane visoka Holzmann je naveo rast plaća i nedavno usvojene kolektivne ugovore u Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj.

U međuvremenu, gospodarstvo u EU slabi. U Njemačkoj je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bruto domaći proizvod pao za 0,3 posto. Upravo je toliko tijekom cijele godine palo i najveće europsko gospodarstvo.

Krajem siječnja bit će poznati i podaci o BDP-u za eurozonu. Iako Holzmann smatra da Stari kontinent neće doživjeti “pravu recesiju”, ipak bi je mogli potaknuti vanjski čimbenici. Među njima navodi i rast cijena nafte i plina. To bi utjecalo i na nekoliko industrijskih sektora, ne samo na sektor usluga, navodi Bloo

Tagovi: holzmaNN, ECB, KAMATE, INFLACIJA, NAGEL
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su bila niža u četvrtak jer je Kina zadržala nepromijenjene jednogodišnje i petogodišnje osnovne kamatne stope.
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
POTEZI
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
ATENA - Grčka planira osnovati državni stabilizacijski fond koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturu i zelene projekte, rekao je ministar financija Kostis Hatzidakis.
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela dominaciju turističkog sektora.
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ZASTOJ
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ANALIZA - Rast prodaje luksuznih torbica, cipela i odjeće u postkoronavirusnom svijetu ove će godine stati zbog krize kreativnosti i poskupljenja jer se brendovi usmjeravaju na najveće potrošače, prema novoj studiji konzultantske kuće Bain objavljenoj u utorak.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, Tajvan i Indija na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, Tajvan i Indija na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su porasla nakon što su ključni referentni indeksi u SAD-u dosegnuli nove najviše razine preko noći jer je tvrtka za proizvodnju čipova za umjetnu inteligenciju Nvidia pretekla Microsoft i postala najvrednija javna tvrtka na svijetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE