GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čelnik ECB-a iznenadio izjavom o kamatnim stopama

Čelnik ECB-a iznenadio izjavom o kamatnim stopama
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2024 / 13:51
Autor: SEEbiz / Forbes
DAVOS - Inflacija u eurozoni i dalje je iznad ciljane razine Europske središnje banke (ECB). Zato Robert Holzmann, član izvršnog odbora ECB-a i guverner austrijske središnje banke, smatra da su očekivanja o monetarnom popuštanju ove godine preuranjena.

Iako, prema posljednjim podacima, europsko gospodarstvo već pokazuje znakove usporavanja, čemu ključno pridonose visoke kamatne stope, geopolitički rizici mogu povećati pritisak na cijene robe široke potrošnje. Među rizicima su posebno napadi Huti, pobunjeničke skupine iz Jemena na trgovačke brodove u Crvenom moru, što ugrožava lance opskrbe.

“Geopolitičke prijetnje su porasle, jer ovo što smo do sada vidjeli s Hutima, po mom mišljenju, nije kraj. To može biti uvertira u nešto šire, što će utjecati na Sueski kanal i tamo podići cijene”, rekao je Holzmann na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, prenosi Bloomberg. “Ne bismo trebali računati na smanjenje kamata u 2024. godini.”

Sličan stav kao Holzmann zauzeo je i guverner Njemačke središnje banke (Bundesbank) Joachim Nagel. U intervjuu za Bloomberg TV rekao je da ne želi špekulirati barem do ljeta te da je prerano govoriti o snižavanju kamata.

Frazu da je “puno prerano” za razgovor o sniženju kamata ranije su upotrijebili i predsjednica ECB-a Christine Lagarde i glavni ekonomist banke Philip Lane.

I Holzmann i Nagel smatraju se zagovornicima strože monetarne politike, odnosno viših kamata. Lane naginje suprotnoj strani, zagovarajući labaviju politiku. Lagarde se smatra neutralnom.

ECB predviđa da će inflacija pasti na razinu od dva posto tek 2025. godine. Među glavnim rizicima da ona ostane visoka Holzmann je naveo rast plaća i nedavno usvojene kolektivne ugovore u Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj.

U međuvremenu, gospodarstvo u EU slabi. U Njemačkoj je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bruto domaći proizvod pao za 0,3 posto. Upravo je toliko tijekom cijele godine palo i najveće europsko gospodarstvo.

Krajem siječnja bit će poznati i podaci o BDP-u za eurozonu. Iako Holzmann smatra da Stari kontinent neće doživjeti “pravu recesiju”, ipak bi je mogli potaknuti vanjski čimbenici. Među njima navodi i rast cijena nafte i plina. To bi utjecalo i na nekoliko industrijskih sektora, ne samo na sektor usluga, navodi Bloo

Tagovi: holzmaNN, ECB, KAMATE, INFLACIJA, NAGEL
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE