GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodarsko tržište muči veliki nedostatak tankera

Brodarsko tržište muči veliki nedostatak tankera
TANKERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2024 / 08:53
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Dugotrajna upozorenja industrije naftnih tankera da se gradi premalo brodova sada se pokazuje kao stvarnost u trenutku kad su napadi Hutija na komercijalne brodove izazvali široke diverzije u globalnoj trgovini naftom.

Samo dva nova supertankera trebala bi se pridružiti floti 2024. — što je najmanji broj dodataka u gotovo četiri desetljeća i oko 90% ispod godišnjeg prosjeka ovog tisućljeća. Ali nakon što su vlasnici sve više počeli izbjegavati južno Crveno more, nedostatak novih kapaciteta počinje gristi: cijene su porasle, a trajanje putovanja raste, piše Bloomberg.

Vozarine su prošle godine bile pod kontrolom jer su OPEC i njegovi saveznici držali naftu izvan tržišta. U isto vrijeme, šira energetska tranzicija trebala bi ukinuti fosilna goriva - zatamnjujući izglede industrije na duži rok. Ali povećano izbjegavanje južnog Crvenog mora produljuje trajanje trgovine koja se već produžila zbog ruskog rata u Ukrajini.

"Utjecaj preusmjeravanja može se vidjeti svaki dan u pomorskom prijevozu općenito, a rekao bih konkretno u prijevozu sirove nafte i proizvoda tankerima", rekao je Alexander Saverys, glavni izvršni direktor Euronav NV-a, jednog od najvećih vlasnika pureplaya, tijekom razgovora o zaradi. ranije ovog mjeseca. U kombinaciji s nekoliko novih isporuka i starenjem flote, izgledi za tankere su "vrlo pozitivni".

Međutim, vojne intervencije nisu zaustavile Hutije i umjesto toga dovele su do toga da se mnogi od najvećih svjetskih vlasnika tankera drže podalje.

"Situacija je napeta na tržištu tankera, posebno za tankere za sirovu naftu", rekao je Enrico Paglia, voditelj istraživanja u Banchero Costa, tvrtki za pomorske usluge. "U budućnosti će biti još teže."

Manjak tankera dolazi jer učinkovitost globalne flote pada. Uz mnoge brodove koji plove oko južne Afrike umjesto kroz Crveno more i Sueski kanal, sve veća tamna flota znači da su mnogi brodovi dostupni samo određenim kupcima.

Brodarski sektor poznat je kao iznimno volatilan. U 2020., kada su trgovci naftom skrivali naftu na moru na bilo kojem plovilu koje su mogli pronaći, prosječna zarada porasla je na oko 100.000 dolara dnevno, prije nego što su uslijedila smanjenja proizvodnje od Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika dovela do višegodišnjeg pada.

Međutim, sada postoji nekoliko optimističnih razloga.

Isporuke nafte općenito su postale na veće udaljenosti od preustroja globalnih tokova nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu. Pošiljkama u Europu koje su prije skakale nekoliko dana preko Baltičkog mora sada su potrebni tjedni da stignu u druge dijelove svijeta. Poremećaj u Crvenom moru dodatno produljuje ta vremena plovidbe.

Stope zaposlenosti brodova — mjera koliko je tankerska flota iskorištena u bilo kojem trenutku — porasle su za čak 5% otkako su brodovi počeli izbjegavati vodeni put, prema Fotiosu Katsoulasu, vodećem analitičaru za tankerski transport u S&P Global Commodity Insights.

"Situacija u Crvenom moru mijenja temelje na tržištu i djeluje u korist brodskih operatera", rekao je. "Osjećaj je sada puno bolji."

Knjiga povijesno niske narudžbe pridonosi bujnosti. Nakon dva supertankera koji se ove godine pridružuju floti, 2025. bit će ih samo pet, prema podacima Banchero Costa. To je u usporedbi s 42 broda isporučena 2022.

Iako je nedavno došlo do porasta narudžbi, potrebne su godine da stignu, a brodogradilišta su trenutno puna kontejnerskih brodova koji su naručeni tijekom pandemije, kao i zahtjeva za brodove za ukapljeni prirodni plin.

Tagovi: brodari, tankeri, vozarine, crveno more, hutisti, nafta, opec
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE