GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane

Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 12:32
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Vremenske nepogode i ubrzane klimatske promjene redovito pogađaju poljoprivrednike, smanjujući prinose i prihode, što je Europu 2022. koštalo više od 50 milijardi eura.

Vremenski fenomeni El Niño i La Niña utjecali su na proizvodnju soje u Latinskoj Americi, invazija na Ukrajinu poremetila je tržište žitarica, Indonezija je zabranila isporuku palminog ulja u Europu, a klima na području Sredozemlja sve više podsjeća na pustinju.

Prije dva mjeseca 60 dužnosnika Europske unije, stručnjaka za sigurnost hrane, predstavnika prehrambene industrije i nekoliko novinara okupilo se u Bruxellesu kako bi dva dana raspravljali o ovom problemu kako bi Europu na vrijeme pripremili za moguće izazove u opskrbi hranom, piše Bloomberg.

U to vrijeme, nekoliko ulica dalje, nezadovoljni farmeri prosvjedovali su protiv poljoprivredne politike EU.

“Očekujte kaos”, upozorava Piotr Magnuzewski, znanstveni direktor Centra za sistemska rješenja iz Wrocława.

U protekle četiri godine nekoliko je klimatskih, ekonomskih, političkih i drugih šokova uzdrmalo način uzgoja, distribucije i konzumiranja hrane, podsjeća Bloomberg. Pandemija koronavirusa, ruska invazija na Ukrajinu i prekidi u prometu na ključnim pomorskim rutama prekinuli su opskrbne lance i doveli do skoka cijena. Ekstremni i nestabilni vremenski uvjeti redovito ometaju poljoprivredu.

Zbog svega toga dužnosnici se više ne pitaju kada bi mogla nastupiti prehrambena kriza, nego s koliko kriza mogu nositi odjednom.

Europa je jedan od najvećih svjetskih dobavljača prehrambenih proizvoda, od žitarica i mliječnih proizvoda do svinjskog mesa i maslinovog ulja.

U prosjeku je 2021. samo 14 posto potrošnje europskih kućanstava odlazilo na hranu, u Nigeriji je taj postotak iznosio 60 posto, a u Egiptu 40 posto. Globalni indeks sigurnosti hrane redovito označava europske zemlje kao najsigurnije na svijetu.

Ali postoje pukotine. Vremenske i klimatske promjene redovito utječu na poljoprivrednike. Troškovi gnojiva i energije potrebne za uzgoj usjeva i održavanje staklenika vrtoglavo su porasli od ruske invazije na Ukrajinu.

Stvari bi se mogle još više zakomplicirati 2025. Prema nekim scenarijima prehrambene krize o kojima govore dužnosnici iz Bruxellesa, prikazuju i uznemirujuće scene, od pljačke trgovina do nereda i sukoba s policijom.


"Malo je vlada u Europi spremno upravljati budućim prehrambenim krizama", tvrdi Chris Hegadorn, američki diplomat koji je organizirao radionicu.

“Posljednje tri godine živimo u krizi. Krize će dolaziti samo brže i teže", tvrdi on i dodaje da treba učiniti više kako bi se spriječile teže posljedice.

Tagovi: hrana, bloomberg, klima, el ninjo
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE