GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BlackRock ažurirao Bitcoin ETF, dodao pet divova s Wall Streeta

BlackRock ažurirao Bitcoin ETF, dodao pet divova s Wall Streeta
AŽURIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2024 / 09:28
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Globalni upravitelj imovinom BlackRock je 5. travnja ažurirao svoj prospekt Bitcoin burzovnog fonda (ETF), dodajući pet velikih tvrtki s Wall Streeta kao nove ovlaštene sudionike.

Novi članovi uključuju ABN AMRO Clearing, Citadel Securities, Citigroup Global Markets, Goldman Sachs i UBS Securities, prema dokumentu kojim se mijenja S-1 registracijska izjava BlackRocka pri Komisiji za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Država.

Među prethodno ovlaštenim sudionicima ETF-a su JPMorgan Securities, Jane Street Capital, Macquarie Capital i Virtu Americas.

Ovlašteni sudionici igraju ključnu ulogu u operativnom mehanizmu BTC ETF-a, budući da mogu stvarati i otkupljivati dionice ETF-a, što uključuje razmjenu dionica ETF-a za odgovarajuću košaricu vrijednosnica koje odražavaju posjede ETF-a ili njihovu zamjenu za gotovinu.

Prema Bloombergovom analitičaru Ericu Balchunasu, novi dodaci ukazuju na to da "velike tvrtke sada žele dio akcije i/ili je sada u redu da ih se javno povezuje s [s] tim."

Stav SEC-a o mehanizmu stvaranja gotovine i otkupa za Bitcoin ETF-ove prvenstveno je bio usmjeren na ublažavanje rizika tržišne manipulacije povezanih s transakcijama. Novčani mehanizam podrazumijeva da će se nove dionice Bitcoin ETF-a stvarati ili otkupljivati samo putem gotovinskih transakcija, za razliku od tradicionalnog modela u naturi, gdje sudionici na tržištu izravno rukuju temeljnom imovinom.

Ovaj je pristup razvijen kako bi se spriječilo unutardnevno manipuliranje cijenama, prema početnim prijedlozima upravitelja imovinom poput Hashdexa. Slijedeći smjernice SEC-a, drugi upravitelji imovinom - uključujući divove poput BlackRocka, ARK Investa i Grayscalea - uključili su ovaj mehanizam u svoje podneske.

Bitcoin ETF-ovi svjedočili su naglom porastu obujma trgovanja u ožujku, dosegnuvši 111 milijardi dolara, dok neke analize pokazuju da se potražnja za proizvodom hladi. BlackRockov iShares Bitcoin Trust (IBIT) i dalje dominira obujmom trgovanja i imovinom pod upravljanjem, a slijede ga fondovi Grayscalea i Fidelityja. Prema podacima BitMEX Researcha, BlackRockova IBIT imovina dosegla je 17,6 milijardi dolara 1. travnja.

Tagovi: BlackRock, Bitcoin ETF, Wall Street, bitcoin, ABN AMRO Clearing, Citadel Securities, Citigroup Global Markets, Goldman Sachs, UBS
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE