GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin uzletio iznad 34.000 dolara, prvi put od svibnja 2022.

Bitcoin uzletio iznad 34.000 dolara, prvi put od svibnja 2022.
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 07:37
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Cijena bitcoina probila je razinu od 34.000 dolara i dosegnula najvišu vrijednost od svibnja prošle godine, poduprta pozitivnim raspoloženjem o fondu kojim se trguje na burzi bitcoina.

Najvećom svjetskom kriptovalutom u utorak se trgovalo 4,97% više na 34.596,40 USD, prema podacima Coin Metricsa.

Ether, drugi po veličini digitalni novčić, porastao je na najviši nivo od kolovoza, prema podacima Coin Metrics.

"Pravi katalizator koji je stvorio 'božju svijeću' ranije danas i gurnuo bitcoin iznad 34.000 dolara bilo je 167 milijuna dolara u kratkim likvidacijama, uglavnom na offshore burzama", rekao je CNBC-u ARyan Rasmussen, analitičar u Bitwise Asset Managementu.

"Mislim da nitko nije očekivao razinu kretanja cijena kakvu vidimo, a oni ulagači koji su smanjivali bitcoin u rasponu od 33.000 dolara i više danas sigurno osjećaju bol zbog tog iznenađenja", rekao je Rasmussen.

Očekivanja bitcoin ETF-a porasla su nakon što je sud presudio u korist upravitelja imovine usmjerenog na kripto Grayscale u odnosu na Komisiju za vrijednosne papire i burzu SAD-a u njegovom pokušaju da svoj ogromni bitcoin fond Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) pretvori u ETF.

Prošli tjedan SEC je odbio žalbu na tu presudu do ključnog roka, što je potaknulo nade da bi ETF povezan s bitcoinom mogao biti odobren u sljedećih nekoliko mjeseci.

Bitcoin ETF bi ulagačima omogućio da se izlože kretanju cijena bitcoina bez izravnog posjedovanja kriptovalute.

Bitcoin se smatra vrlo nestabilnom imovinom, a fluktuacije njegove cijene su nepredvidive.

Presuda Grayscale bitcoin ETF-a 'izvanredna', odvjetnik usmjeren na kripto Zack Shapiro kaže da su velike financijske institucije kao što su BlackRock, Invesco, Fidelity i Grayscale gurale bitcoin ETF-ove i podnijele zahtjeve za prodaju takve imovine, prikazujući ih kao sigurnije opcije ulaganja u usporedbi s izravnim kripto ulaganja poznata po svojoj špekulativnoj prirodi i volatilnosti cijena.

Coinbase je rekao CNBC-u da je uvjeren da će američki SEC odobriti američki fond kojim se trguje na burzi bitcoina.

Kriptoindustrija pozorno prati takav razvoj događaja koji bi mogao upućivati na povratak.

Tijekom prošle godine, sektor je bio upleten u skandale i veliku dramu kao što je bankrot FTX-a i Terraform i njegov izvršni direktor Do Kwon koji su u veljači optuženi za prijevaru investitora.

Cijena bitcoina dosegla je najvišu razinu svih vremena u studenom 2021., a vrijednosti su tada premašile 65.000 USD. Međutim, godinu dana kasnije, vrijednost je pala na oko 16.000 dolara u studenom prošle godine. Tada je kripto mjenjačnica FTX Sama Bankman-Frieda propala i podnijela zahtjev za stečaj.

Tagovi: bitcoin, ether, kriptovalute, ETF, Grayscale, BlackRock, Fidelity
PROČITAJ I OVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE