GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin uzletio do rekorda, novac se u ogromnim količinama slijeva na tržište

Bitcoin uzletio do rekorda, novac se u ogromnim količinama slijeva na tržište
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2024 / 08:45
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Bitcoin je dosegao rano jutro rekordnu vrijednost postavljena 2021., govore najnoviji podaci. U trenutku pisanja ovog teksta bitcoin je premašio vrijednost od 68.791 američkog dolara.

Bitcoin je 28. veljače prvi puta u dvije godine dosegao cijenu višu od 60 tisuća američkih dolara, a vrijednost kriptovaluta porasla je više od 40 posto tijekom prošlog mjeseca.

Prethodni rekord bio je 68.789 američkih dolara i postignut je 10. studenoga 2021. godine.

Očito je prijelomni trenutak bilo odobrenje prvih bitcoin ETF-ova koje se dogodilo poočetkom godine. Oni su ubrzo postali pravi hit, što je dovelo do pomame koja je dovela cijenu kriptovalute do rekordne visine.

Ulagači su pohrlili u fondove na povijesnom isječku od njihovog pokretanja 11. siječnja, a ukupna imovina u deset američkih ETF bitcoin fondova na tržištu narasla je na gotovo 50 milijardi dolara. BlackRock iShares Bitcoin Trust prikupio je 10 milijardi dolara u imovini u četvrtak, najbrže što je neki novi ETF ikad dosegao taj iznos.

Uzlet bitcoina pokreću ulagači u Aziji. Trgovci u Južnoj Koreji, Kini i drugim azijskim zemljama odgovorni su za otprilike 70% obujma trgovanja bitcoinima, slično kao i 2021. kada je bitcoin posljednji put dosegao tako visoke razine, prema podacima kripto razmjene iz The Blocka.

Na Aziju se odnosilo 791 milijardu dolara od 1,17 trilijuna dolara vrijednih bitcoina kojima se trgovalo u veljači, a sjevernoamerički ulagači zaostaju sa 113 milijardi dolara, što općenito odražava trend koji se vidi od studenog, pokazuju podaci.

U Kini je FOMO zahvatio mnoge male ulagače frustrirane anemičnim tržištem dionica. U popularnoj aplikaciji za razmjenu poruka WeChat, pretraživanja za "bitcoin" skočila su čak dvanaest puta u veljači.

Trgovci su navalili na kupnje bitcoina ususret događaju "prepolovljenja" u travnju, što bi moglo smanjiti ponudu i pogurati cijene. Ponuda bitcoina ograničena je na 21 milijun, od čega je 19 milijuna tokena već izrudareno.

Tagovi: BITCOIN, KRIPTOVALUTE, halving
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE