GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin skače na 350.000 dolara? Analitičari izbacuju optimistične prognoze

Bitcoin skače na 350.000 dolara? Analitičari izbacuju optimistične prognoze
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 07:52
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin je u ponedjeljak porastao iznad 72.000 dolara, što je novi rekord, ali to je daleko od vrhunca koji očekuju neki koji prate najveću kriptovalutu na svijetu.

Lender Standard Chartered predviđa da će bitcoin dosegnuti 100.000 dolara do kraja godine. Istraživačka tvrtka Fundstrat ima ciljni raspon od 116.000 do 137.000 USD. Hedge fond SkyBridge predviđa 170.000 dolara do travnja 2025.

"Ljudi misle da smo ludi i to je u redu, ali ja ne mislim da smo ludi i da je to razlog zašto imamo tako veliku poziciju", rekao je Anthony Scaramucci, osnivač i izvršni direktor SkyBridge Capitala, za Yahoo Finance Live.

Neki na Wall Streetu kažu da je prilično teško procijeniti buduću cijenu bitcoina jer nema intrinzičnu vrijednost, a većina velikih tvrtki s velikim istraživačkim ograncima trenutno se drži podalje od postavljanja ciljeva. Izvršni direktor JPMorgan Chasea (JPM) Jamie Dimon usporedio ga je s "kamenom za kućne ljubimce".

"Bitcoin je poput umjetnosti", rekao je analitičar Wall Streeta koji je želio ostati anoniman. "Ne postoji način da se odredi cilj."

To nije spriječilo druge financijske tvrtke da pokušaju - i postave cijenu znatno višu nego što je danas. Neke od tvrtki koje predviđaju također prodaju proizvode koji ulagačima pružaju izloženost digitalnoj imovini.

Jedan je VanEck, jedan od upravitelja novcem koji je u siječnju dobio odobrenje Komisije za vrijednosne papire i burzu za pokretanje novog promptnog fonda kojim se trguje na burzi.

VanEck je nedavno ukinuo svoj cilj od 80.000 dolara za 2024. jer je bitcoin prošlog tjedna počeo dosezati nove rekorde svih vremena. Međutim, "srednjoročni" cilj tvrtke od 350.000 dolara i dalje vrijedi.

Direktorica digitalne imovine Arka, Yassine Elmandjra, priznala je da bi takva uzvišena projekcija mogla izgledati "apsurdno".

Njegovo obrazloženje je da će bitcoin rasti kako njegovi različiti slučajevi upotrebe dodaju konačnu veličinu tržišne vrijednosti digitalne imovine. Bitcoin može biti "pohrana vrijednosti" neovisno o središnjim bankama i vladama, služiti kao zaštita od inflacije i potencijalno preuzeti veći udio u globalnim plaćanjima, rekao je.

Potražnja je, dodao je Elmandjra, ključna za procjenu koliko visoka cijena može ići.

"Nalazimo se na neistraženom teritoriju", rekao je za Yahoo Finance e-poštom Matthew Sigel, voditelj VanEckovog istraživanja digitalne imovine.

Još jedan upravitelj novca koji je dobio odobrenje za pokretanje bitcoin ETF-a, Ark Invest, odbacio je dugoročnu procjenu slučaja rasta od više od 1,3 milijuna dolara po kovanici u sljedećem desetljeću.

Trenutačno je potražnja za bitcoinom očito veća od ponude zahvaljujući uglavnom trgovanju 11 novih spot bitcoin ETF-ova koji su zaradili milijarde od pokretanja u siječnju.

Novi ETF-ovi kupuju dnevno u prosjeku 4000 kovanica od svog lansiranja u siječnju do četvrtka, prema Marku Connorsu, voditelju istraživanja za upravitelja kripto imovinom 3iQ.

To je znatno više od 900 kovanica koje dnevno stvara bitcoin mreža.

Očekuju se veći problemi s opskrbom bitcoina ove godine u svjetlu "prepolovljenja" za koje se procjenjuje da će se dogoditi između 19. i 20. travnja. Nakon tog sljedećeg smanjenja dnevna ponuda novih kovanica bit će 450 umjesto 900.

Connorsova tvrtka ima osnovni cilj da bitkoin dosegne 110.000 dolara 2024. i 140.000 dolara sljedeće godine.

Ima i ambicioznije predviđanje. U tom slučaju bitcoin ove godine dostiže 180.000 dolara, a 2025. 450.000 dolara.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, jpmorgan, ark, skybridge
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE