GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin potonuo više od 10.000 dolara ispod prošlotjednog rekorda

Bitcoin potonuo više od 10.000 dolara ispod prošlotjednog rekorda
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2024 / 13:50
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Bitcoin je nastavio svoj pad u utorak, spustivši se za više od 10.000 dolara sa svoje najviše vrijednosti svih vremena ostvarene prošli tjedan.

Vodeća kriptovaluta zadnji je put bila niža za 6% na 62.918,35 USD, prema Coin Metricsu. Prošli tjedan popela se na rekordnih 73.679 dolara.

Taj je potez pomogao povući druge kriptovalute niže. Eter je izgubio je više od 5% i nedavno se trgovao na 3287,58 USD nakon što je prošli tjedan premašio 4000 USD prvi put od prosinca 2021. – pad koji su neki analitičari predvidjeli nakon nadogradnje mreže Dencun. Token vezan za Solanu pao je 8%, dogecoin je izgubio 7%, a XRP skliznula 2%.

Među dionicama povezanim s kripto u pretmarket trgovanju, Microstrategy pao je 10%, dok je kripto burza Coinbase pala 5%. Rudarske dionice pale su posvuda, a one najveće, Riot Platforms i Marathon Digital, pale su za 6%, odnosno 5%.

Slabost bitcoina počela je prošlog tjedna kada su trgovci počeli bilježiti profit nakon što je skočio otprilike 70% od početka godine do svog vrhunca prošle srijede. Podaci iz CryptoQuant pokazuju golem porast ulagača koji prodaju svoje bitcoine uz dobit 12. ožujka.

Osim toga, to unovčavanje dobiti dovelo je do skoka u dugim likvidacijama bitcoin pozicija s polugom. Oko 122 milijuna dolara dugih likvidacija dogodilo se u ponedjeljak na centraliziranim burzama, navodi CoinGlass. Prošli tjedan bilo je oko 372 milijuna dolara dugih likvidacija od srijede do petka.

Uspješno uvođenje promptnih bitcoin ETF-ova u SAD-u ranije ove godine ključno je pridonijelo rastu bitcoina, koje je počelo čak i prije nego što su ETF-ovi pokrenuti u iščekivanju njihovog regulatornog odobrenja. U isto vrijeme, interes ulagača i veća potražnja za bitcoinom također su doveli do povećane poluge i povećane visokofrekventne volatilnosti.

Ulagači i analitičari upozorili su da bi trgovci trebali biti oprezni u ožujku jer bi nestabilnija cijena, u kombinaciji s povećanjem obujma trgovanja, dovela do povlačenja dugoročnog uzlaznog trenda bitcoina.

Tehnički analitičari uglavnom su govorili da je bitcoin na putu prema novim vrhovima, ali bi usput mogli vidjeti i oštre korekcije.

Tagovi: bitcoin, solana, ethereum, xrp, ripple, kriptovalute
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE