GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin i zlato na rekordnim razinama, a trend bi se mogao nastaviti

Bitcoin i zlato na rekordnim razinama, a trend bi se mogao nastaviti
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2024 / 08:31
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je prvi put premašila 70 tisuća dolara, no samo trenutak kasnije bitcoin se smirio na vrijednosti nešto većoj od 68 tisuća dolara.

Sve ukazuje da bi se rast mogao nastaviti, ali možemo samo nagađati gdje će biti novi vrhovi. Je li to razina od 100 tisuća dolara, možda 200 tisuća dolara ili, kako kaže suosnivač Tethera William Quigley, 300 tisuća dolara ako se ponove obrasci iz prethodnih bikovskih trendova. Trenutno postoji velika potražnja za ovom investicijom, ne samo iz SAD-a (preko ETF-ova), već i iz Kine i Rusije, gdje prodaju dolare i kupuju bitcoine.

Veliki vlasnici bitcoina (tzv. bitcoin whales ili "bitcoin kitovi") ne žure s prodajom u trenutnom usponu koji je bitcoin doveo do novih visina iznad 70.000 dolara, pokazuju najnoviji podaci. Broj jedinstvenih adresa koje drže najmanje 1000 Bitcoina — poznatih kao kitovi — porastao je na 2104 adrese od 7. ožujka. Međutim, to je još uvijek niže od rekorda od 2489 adresa postignutog u veljači 2021., kada se Bitcoin trgovao iznad 46.000 dolara. Činjenica da kitovi ne prodaju svoje bitcoine na ovim razinama sugerira da očekuju daljnji rast cijena. Bitcoin kitovi su važni jer veličina njihovih trgovina može značajno utjecati na cijenu.

Zlato se također sve više traži, a cijena mu je vrlo blizu 2200 dolara za uncu. Kroz ETF fondove potražnja čak i nije toliko velika, zbog čega su središnje banke vrlo uočljive na strani kupnje.

Mahnita priroda ovomjesečnih dobitaka navela je neke analitičare na zaključak da veliki novi kupci ulaze na tržište, poput investicijskih fondova koji se hrabro klade na globalne makroekonomske izglede. Široko pitanje je što bi moglo potaknuti sljedeću dionicu relija.

"Očekujemo da će se cijene zlata ove godine trgovati višima jer potražnja za sigurnim utočištima i dalje pruža podršku usred geopolitičke neizvjesnosti s tekućim ratovima i nadolazećim izborima u SAD-u", rekla je u bilješci ING Groep robni strateg Ewa Manthey, prenosi CNBC.

"Zlato ima tendenciju da postane privlačnije u vremenima nestabilnosti kada se ulagači gomilaju u sigurnu imovinu kao zaštitu od ekonomske klime, geopolitičkih napetosti ili inflacije."

Tagovi: bitcoin, zlato, whales, kriptovalute, dolar
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE