GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin i dalje raste, a uzlet se čini sve manje rizičnim

Bitcoin i dalje raste, a uzlet se čini sve manje rizičnim
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 20:25
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin je ove godine porastao za 70%, dosegnuvši najvišu vrijednost u devet mjeseci od preko 29.000 dolara. Iako je oštar porast oživio tržište izvedenica, ukupna upotreba poluge ostaje prigušena, što ukazuje na nizak rizik od divljih promjena cijena "izazvanih likvidacijama".

Likvidacije se odnose na prisilno zatvaranje bikovskih dugih i medvjeđih kratkih pozicija na trajnim terminskim tržištima s polugom, što trgovcima omogućuje otvaranje pozicija koje vrijede puno više od novca položenog kao marža. Prisilno zatvaranje za gotovinu ili novčani ekvivalent događa se kada trgovački subjekt ne uspije zadovoljiti manjak marže koji proizlazi iz kretanja tržišta protiv njegove oklade na rast ili pad.

Kada je stupanj financijske poluge na tržištu – mjeren omjerom između vrijednosti u dolarima zaključane u stalnim terminskim ugovorima (otvoreni interes) i tržišne kapitalizacije kriptovalute – visok, kratke likvidacije imaju tendenciju pogoršati bikovske poteze. To pak protrese još kratkih hlača, što dovodi do kratkog stiska. Slično tome, duge likvidacije pogoršavaju medvjeđe poteze, što dovodi do dugog pritiska.

Dugi/kratki squeezovi bili su prilično uobičajeni tijekom bull run-a 2021. i ranih medvjeđih tržišnih dana 2022. kada je iznos neizmirene poluge u odnosu na veličinu tržišta bio prilično visok, a pomaci cijena bi uzdrmali milijarde dolara vrijedne trgovinske pozicije. Do ove godine omjer je nastavio padati.

"Visoki otvoreni interes u odnosu na tržišnu kapitalizaciju znači da bi tržište moglo biti osjetljivo na kaskadu kratkotrajnog pritiska ili likvidacije, što bi rezultiralo većom nestabilnošću cijena nego što bi inače bila zbog prisilne kupnje ili prodaje", analitičari u Blockware Solutions, rekao je u tjednom biltenu.

"Srednjoročni trend smanjenja otvorenog interesa/tržišne kapitalizacije nije prekinut, što odražava uvjerenje da se, čak i u slučaju silazne volatilnosti, cijena najvjerojatnije neće smanjiti na razinu na kojoj je bila na početku godine, “, dodaju analitičari.

Omjer otvorenog kamata za trajne terminske ugovore i tržišni omjer pada otkako je FTX, koji je nekoć bio treća najveća burza kriptovaluta na svijetu i jedan od preferiranih načina za trgovanje trajnim terminskim ugovorima, propao početkom studenog.

Omjer je ostao nizak unatoč nedavnoj konsolidaciji cijena, što je znak slabog apetita investitora za rizikom, prema Blockware Solutions.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, tržište kriptovaluta
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE