GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije

BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 17:52
Autor: SEEbiz
BASEL - Središnje banke blizu su ciljanog zauzdavanja inflacije, objavila je u ponedjeljak Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Ima razloga za "oprezni optimizam", navodi se u najnovijem tromjesečnom izvješću BIS-a, kojeg često nazivaju središnjom bankom središnjih banaka zbog redovitih sastanaka iza zatvorenih vrata s vodećim kreatorima monetarne politike u svijetu.

"Središnje banke poduzele su odlučne poteze i time spriječile da se inflacija ukorijeni. Istodobno je gospodarska aktivnost zadržala izuzetnu otpornost, a financijski se sustav i dalje se dobro drži", rekao je novinarima šef monetarnog i ekonomskog odjela BIS-a Claudio Borio.

U BIS-u postupno jača optimizam, primjećuje Reuters. Krajem prošle godine ustvrdio je da je napredak u suzbijanju inflacije ohrabrujući, naglasivši ipak da središnje banke još ne mogu odahnuti.

Unatoč opetovanom upozorenju o rizicima, Borio je ovaj put primijetio da se značajno suzio jaz između vremenskog okvira u kojem tržišta očekuju da će kamatne stope ponovno početi padati i onoga koji velike središnje banke signaliziraju.

"Činjenica da su se (očekivanja) financijskih tržišta približila stajalištima središnjih banaka sugerira da su, barem ovom prilikom, one bolje procijenile rizike", rekao je Borio.

Izvješće je također razmatralo tvrdokornost inflacije i potencijalnu vrijednost neutralnih kamatnih stopa, ni prelabavih ni previše restriktivnih, nakon pandemije covida-19 i promjena u gospodarstvu pod utjercajem deglobalizacije i starenja stanovništva.

Zaključeno je da bi inflatorni pritisci mogli postati tvrdokorniji kako uslužne djelatnosti budu imale svi udio u gospodarstvima. Neutralne kamatne stope mogle bi pak biti više, premda nije sigurno kako će se izračunavati.

To je tako "nejasna smjernica" u trenutnom kontekstu da će "biti vrlo teško upotrijebiti je vrlo konkretno pri vođenju monetarne politike", dodao je Hyun Song Shin, voditelj istraživanja u BIS-u.

U izvješću se također upozorava na nagli rast cijena dionica tehnoloških divova, posebno onih povezanih s uzletom umjetne inteligencije (AI).

Dionice Nvidije, koja proizvodi čipove za AI softver, skočile su od početka godine za dodatnih 66 posto, povrh skoka za gotovo tri i pol puta u 2023. Snažno je porasla i cijena dionice vlasnika Facebooka Mete, za gotovo dva i pol puta u posljednjih 15 mjeseci .

"Velike ili potencijalne promjene u tehnologiji u pravilu pokrenu val optimizma koji rezultira ekstremnim razinama tržišta. Mogli bismo tome ponovno svjedočiti", rekao je Borio.

Tagovi: Banka za međunarodna poravnanja, inflacija, kamate
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE