GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bidenov infrastrukturni plan podiže optimizam na Wall Streetu

Bidenov infrastrukturni plan podiže optimizam na Wall Streetu
VJETAR U LEĐA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2021 / 10:09
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Opsežni infrastrukturni plan predsjednika Joea Bidena, usred najvećeg rasta tvorničkih aktivnosti u SAD-u od 1983. godine, dodatno je ojačao pozitivan sentiment na tržištima ovog tjedna.

Indeks S&P 500 tako je probio vrijednost od 4000 bodova. Globalna tržišta dionica nastavljaju sinhronizirani rast na temelju povoljnih makroekonomskih podataka i prognoza investicija. Globalni indeks dionica W1DOW ove je godine već zaradio 10 posto, računato u eurima.

Bidenov infrastrukturni plan i europski problemi s programima cijepljenja osigurat će da se potražnja u SAD-u oporavi mnogo prije nego u Europi. Dosadašnje fiskalne mjere mnogo su veće u SAD-u nego u Europi. SAD je već dodijelio protuvrijednost od 25 posto BDP-a kroz razne fiskalne mjere, dok je taj udio za Njemačku 10%, a još je niži u zemljama poput Francuske, Italije i Španjolske. Također možemo spomenuti da američka Centralna banka provodi poticajniju monetarnu politiku od europske.

Dok većina američkih država ukida ograničenja i otvara se, veliki dijelovi Europe ponovno se zatvaraju. Visoke poticajne mjere u SAD-u snažno će potaknuti gospodarski rast u narednim kvartalima kako se države otvaraju, a možemo očekivati da će se SAD vratiti na razinu BDP-a prije krize, četvrtinu do dvije prije nego u Europi. Iz istog naslova možemo očekivati veću inflaciju u SAD-u četvrtinu ili dvije ranije, što bi dovelo do deprecijacije dolara prema euru u slučaju neaktivnosti središnje banke.

Očitavanja indeksa proizvodnje PMI pokazuju visok rast proizvodnje s obje strane Atlantika i kašnjenja u opskrbi sirovinama. Otvaranjem zemalja možemo očekivati rast cijena u industrijskom sektoru i u sektoru materijala. Otvaranjem američkih država možemo očekivati porast potražnje kućanstava, jer je 2020., u odnosu na kraj 2019., raspoloživi dohodak u SAD-u porastao za sedam posto.

Ekonomskim otvaranjem država u SAD-u možemo očekivati oživljavanje potražnje za ugostiteljskim i turističkim uslugama, kao i za transportnim sektorom. Zajedno s porastom potrošnje kućanstava, možemo očekivati i porast korporativne potrošnje kroz povećana kapitalna ulaganja, što će dodatno pridonijeti rastu u Sjedinjenim Državama. Uz nulte kamatne stope i bankovne depozite, možemo nastaviti očekivati pozitivne cjenovne pritiske na burzama u kontekstu globalnog gospodarskog rasta 2021. godine.

Tagovi: Bidenov infrastrukturni plan, Wall Street, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE