GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Većina indeksa godinu završava u plusu

Azijska tržišta: Većina indeksa godinu završava u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2023 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama danas, posljednjeg dana trgovanja u ovoj godini, trguje mirno, a većina je tržišta pred prvim godišnjim dobicima nakon dvije godine pada.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Od početka godine na dobitku je, pak, oko 5 posto, pa će zabilježiti prvi rast nakon dvije godine pada.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu blago pale. U Šangaju su, pak, blago porasle, dok se u Južnoj Koreji danas ne radi.

Najviše je u ovoj godini, oko 28 posto, skočio Nikkei indeks i kreće se na najvišim razinama u više od 30 godina.

S rastom od gotovo 27 posto slijedi tajvanska burza, dok je indijski Nifty indeks porastao oko 20 posto.

S druge strane, najviše su ove godine pale cijene dionica na burzi u Tajlandu, oko 15 posto. Hongkonški Hang Seng indeks skliznuo je, pak, oko 14 posto, dok su indeksi u Šangaju na putu gubitka od oko 11 posto.

Tako je većina azijskih burzi pratila rast Wall Streeta. Od početka godine Dow Jones porastao je 13,8 posto, S&P 500 24,6, a Nasdaq indeks 44,2 posto.

To se zahvaljuje postupnom popuštanju inflacije i usporavanju rasta gospodarstva. Zbog toga je američka središnja banka najvjerojatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa iduće godine slijedi smanjenje kamata.


Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će, unatoč agresivnom povećanju kamata posljednjih godina, gospodarstvo izbjeći recesiju.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u posljednjih devet tjedana, S&P 500 našao se nadomak najviše razine u povijesti.

„Ovo je jedan od najvećih skokova tržišta na kraju godine, a započeo je i prije Fedovih poruka polovicom prosinca u vezi kamata i inflacije. To pokazuje koliko smo daleko došli od dna tržišta 'medvjeda' prošle godine i podsjeća ulagače da nakon tamnih oblaka uvijek dolazi sunce”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

I na europskim su burzama cijene dionica ove godine porasle. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica trenutno je u odnosu na početak godine na dobitku više od 12 posto i kreće se blizu najviše razine u 23 mjeseca.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla i tako se odmaknula od najniže razine u pet mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,18 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,80 bodova.

Tagovi: Azijska tržišta, mSCI Asia Pacific Index, Hang Seng, Shnaghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE