GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku novog tjedna

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku novog tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica nastavile blago rasti, što se zahvaljuje rekordnim dosezima burzovnih indeksa na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu od lipnja 2018. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,6 posto. U Hong Kongu i Singapuru pale su, pak, oko 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon objave boljih nego što se očekivalo podataka o aktivnostima u građevinskom sektoru.

I drugi u posljednje vrijeme objavljeni podaci podržavaju nadu u ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Tomu bi trebala pridonijeti i prošloga tjedna potpisana prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, što predstavlja, nadaju se ulagači, završetak carinskog rata koji je 18 mjeseci pritiskao svjetska tržišta.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan prema košarici valuta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,61 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 110,15 jena, koliko je iznosio u petak, na 110,20 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1095 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1090 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle nakon što su prošloga tjedna blago pale.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 60-ak centi, na 59,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 70-ak centi, na 65,60 dolara.

Razlog je tome zabrinutost za ponudu nafte iz Libije, nakon što su u subotu snage lojalne generalu Haftaru blokirale glavne naftne terminale na istoku Libije uoči održavanja međunarodnog samita u Berlinu na kojemu bi se trebao ponovno pokrenuti mirovni proces u toj zemlji koju razdire građanski rat.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je Zagrebačkoj burzi pad indeksa uz slabašan promet.
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
PIVO
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
BERLIN - Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
POHVALE
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
MALI LOŠINJ - Svjetski poznati lifestyle magazin luksuzne platforme za shopping Porter uvrstio je otok Lošinj u top 9 najljepših destinacija za savršeno ljetno putovanje, dok su luksuzni Boutique Hotel Alhambra & Villa Augusta zavrijedili titulu idealnog odmorišta na samome otoku.
Odbačene baterije su sve češći uzrok požara
OPASNO
Odbačene baterije su sve češći uzrok požara
LONDON - Odbačene baterije iz elektroničkih i električnih uređaja sve su češći uzrok požara, nanoseći štetu i zagađujući zrak, upozorili su britanski vatrogasci i ekološki aktivisti u najnovijem istraživanju.
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
RAST
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
ŠANGAJ - Hong Kong je prednjačio među azijsko-pacifičkim dionicama u petak dok su tržišta pratila rast Wall Streeta, uz obnovljene nade u smanjenje stopa od strane američke središnje banke koja je ojačala tržišno raspoloženje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE