GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad indeksa, Japan jedina iznimka

Azijska tržišta: Pad indeksa, Japan jedina iznimka
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 07:47
Autor: SEEbiz
ŠANGAJ - Kineske dionice pratile su pad azijskih tržišta u petak jer su trgovci smanjili oklade za niz smanjenja kamatnih stopa u SAD-u ove godine usred mutnih izgleda inflacije.

Umanjujući apetit ulagača za rizičnijom imovinom, dolar se kretao blizu petomjesečnog vrha zajedno s prinosima američkih državnih obveznica nakon toplijih podataka o potrošačkim cijenama sredinom tjedna od očekivanih koji su prisilili smanjenje oklada na smanjenje stope. Iako su podaci u četvrtak pokazali da su proizvođačke cijene u SAD-u u ožujku porasle samo umjereno.

MSCI-jev indeks azijsko-japanskih dionica pao je za 0,60%, dok je japanski indeks Nikkei porastao za 0,37%.

Tržišni sudionici čekaju podatke o kineskoj trgovini koji bi trebali biti objavljeni kasnije tijekom dana.

Kineski je izvoz vjerojatno pao u ožujku nakon što je u prva dva mjeseca ove godine rastao tempom boljim od očekivanog, pokazalo je istraživanje Reutersa u četvrtak, naglašavajući neujednačen oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

U podnevnoj pauzi Shanghai Composite indeks pao je 0,04% na 3.033,08 bodova.

Kineski blue-chip indeks CSI300 pao je za 0,28%, pri čemu je podindeks financijskog sektora pao za 0,8%, sektor potrošačkih proizvoda pao je za 0,75%, indeks nekretnina pao je za 2,39%, a podindeks zdravstvene skrbi za 0,47%.

Tijekom tjedna, kineski CSI300 izgubio je 2,1% do sada, zabilježivši najgori tjedan od 2. veljače, dok je hongkonški Hang Seng do sada dobio 0,5%.

Kineske H-dionice kotirane u Hong Kongu pale su za 1,49% na 5.914,24, dok je Hang Seng indeks pao za 1,73% na 16.799,67.

Manji Shenzhenski indeks pao je za 0,36%, ChiNext Composite indeks za novoosnovane tvrtke bio je slabiji za 0,67%, a šangajski indeks STAR50 usmjeren na tehnologiju porastao je za 0,5%.

Najveći postotak gubitaka u Šangajskom indeksu imala je Innovita Biological Technology, pad od 16,031%, a slijede Jiangsu Boqian New Materials Stock s padom od 10% i Dali Pharmaceutical Co Ltd u padu od 10%.

Tri najveće H-dionice koje su pale u postotku bile su China Mengniu Dairy Co Ltd, koja je pala za gotovo 5%, Ping An Insurance Group Co of China Ltd s padom od 4,6% i ENN Energy Holdings Ltd, s padom od 4,55%.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE