GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta na novom rekordu

Azijska tržišta na novom rekordu
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 07:42
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine jer su ulagače ohrabrile vijesti o još jednom cjepivu protiv koronavirusa, kao i rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od 1987. godine, kada je uveden.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,9 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,2 posto.


Azijske ulagače potaknuli su jučerašnji rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što američka biotehnološka kompanija Moderna objavila da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima.

To je djelotvornije od 90-postotne učinkovitosti cjepiva o kojemu su prošloga tjedna izvijestili Pfizer i BioNTech.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu SAD-a u idućim tjednima, pa bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uskoro mogao imati dva odobrena cjepiva i 60 milijuna doza za žurnu distribuciju već u prosincu.


Osim na Wall Streetu, ta je vijest jučer potaknula cijene dionica i na europskim burzama, pa je MSCI indeks svih svjetskih burzi dosegnuo rekordne razine.

Na burzama su najviše porasle cijene cikličkih i dionica manjih kompanija jer bi se te kompanije mogle brzo oporaviti ako se situacija normalizira, a gospodarstva otvore prije nego što se očekivalo.

„To je nastavak trenda rotacije od prošloga tjedna kada su se, nakon objave Pfizera o cjepivu, ulagači usmjerili prema cikličkim sektorima, kao što su energetski i financijski, jer se očekuje oporavak potražnje i putovanja”, kaže Thomas Hayes, direktor u tvrtki Great Hill Capital.

Snažno su porasle i cijene dionica kompanija povezanih s turizmom, koje su mjesecima bile pod pritiskom zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa.

Zahvaljujući još jednom cjepivu, vijesti o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u mnogim europskim zemljama, kao i u 40 saveznih država SAD-a, što je mnoge od njih navelo da dodatno postrože restriktivne mjere, ostale su u drugom planu.

„Ulagači gledaju u 2021. godinu, iza pandemije, a ne na sadašnju izazovnu situaciju sa širenjem virusa u Europi i SAD-u”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Dolar oslabio drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,56 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 104,50 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1855 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1845 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su jučer skočile oko 3 posto zahvaljujući vijesti o novom cjepivu.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala daljnjih 0,8 posto, na 44,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,65 posto, na 41,60 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE