GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom

Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2023 / 07:55
Autor: SEEbiz
ŠANFAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica pale treći dan zaredom jer ulagači nisu skloni riziku nakon jučerašnjeg pada Wall Streeta i novih podataka koji ukazuju na slabljenje kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7 sati u minusu oko 0.5 posto, oslabivši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0.5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0.4 i 1.2 posto.

Posljedica je to, među ostalim, novih podataka koji pokazuju da se rast kineskog gospodarstva usporava.

U kolovozu izvoz Kine pao 8.8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec
Jutros je objavljeno da je u kolovozu izvoz Kine pao 8.8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što ukazuje na slabost inozemne potražnje.

Na slabost domaće potražnje ukazuje, pak, podatak o padu uvoza za 7.3 posto na godišnjoj razini.

Ti podaci potvrdili su da je oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize i dalje slab, unatoč mjerama kojima vlasti pokušavaju potaknuti potrošnju.

Ulagače je na oprez naveo i jučerašnji pad Wall Streeta drugi dan zaredom. Dow Jones oslabio je 0.6 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0.7, a Nasdaq indeks 1.1 posto.

Bila je to posljedica izvješća o snažnijem nego što se očekivalo rastu uslužnog sektora u SAD-u.

ISM indeks aktivnosti u tom sektoru porastao je u kolovozu na 54.5 bodova, dok su analitičari očekivali 52.5 bodova, a porasle su i nabavne cijene u tom sektoru.

To, doduše, nije promijenilo procjene analitičara po pitanju povećanja kamata. Velika većina njih očekuje da će američka središnja banka na sjednici u rujnu ostaviti kamate nepromijenjene, a većina ih smatra i da Fed neće dodatno povećati kamate ni u studenome.

Međutim, zbog otpornosti gospodarstva, ali i povišene inflacije, sve je izglednije da Fed neće početi smanjivati kamate tako brzo kako su se ulagači nadali.

"Snažniji nego što se očekivalo podaci iz uslužnog sektora pokazuju da ulagači i dalje slabo čitaju iz taloga na dnu šalice postpandemijske kave. Ulagači se nadaju da će Fed uskoro početi smanjivati kamate, no gospodarstvo se ne usporava, a inflacija ne pada tako brzo da bi Fed u doglednoj budućnosti mogao početi smanjivati kamate", kaže Carol Schleif, direktorica u tvrtki BMO.

Tako i dalje ostaju otvorena pitanja hoće li Fed još koji put povećati kamate i koliko će ih dugo zadržati na povišenim razinama.

Stoga će i u idućem razdoblju smjer tržišta ponajviše ovisiti o špekulacijama u vezi tih pitanja.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla pa se kreće blizu najviših razina u šest mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104.85 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104.80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 147.65 na 147.85 jena.

No američka je valuta oslabila u odnosu na europsku pa je cijena eura dosegnula 1.0725 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0720 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.32 posto, na 90.30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.40 posto, na 87.20 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE