GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom

Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2023 / 07:52
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale treći dan zaredom jer se ulagači plaše da će američki Fed povećati kamate agresivnije nego što se očekivalo, što bi dodatno usporilo rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 6,30 sati u minusu 0,8 posto, oslabivši treći dan zaredom, pri čemu je skliznuo na najnižu razinu u mjesec dana.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 1,5 posto.

Azijska su tržišta već danima pod pritiskom zbog niza podataka koji pokazuju da se rast gospodarstava u regiji usporava.

A rast će se i dodatno usporiti jer će središnje banke zapadnih zemalja nastaviti podizati kamate kako bi suzbile inflaciju.

Zbog toga su cijene dionica pale i jučer na Wall Streetu. Dow Jones oslabio više od 1 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli oko 0,8 posto.

Pad indeksa uslijedio je nakon izvješća agencije za zapošljavanje ADP, prema kojemu je u lipnju broj zaposlenih u privatnom sektoru u SAD-u porastao za gotovo 500 tisuća, najviše od polovice prošle godine, dok su analitičari očekivali rast od oko 220 tisuća.


Snažan rast zapošljavanja znači da će se potrošnja i inflacija zadržati na visokim razinama, što bi moglo navesti Fed na agresivnije povećanje kamata nego što se očekivalo.

Na sjednici u lipnju čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo i inflaciju.

Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova.

Dosad se vjerovalo da će to biti posljednje povećanje kamata u ovom ciklusu koji traje već više od godinu dana.


No, s obzirom na nove podatke s tržišta rada, moguće je da će Fed ipak i na jesen nastaviti s podizanjem kamata.

„Izvješće ADP-a pokazuje da Fed ne treba biti zabrinut oko mogućeg slabljenja tržišta rada. Naprotiv, ti podaci daju mu razloga za daljnje povećanje kamata”, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

U petak će, pak, u fokusu ulagača biti službeno izvješće američkih vlasti o zapošljavanju u SAD-u. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih povećan za 225.000, oko 110 tisuća manje nego mjesec dana prije.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
UPOZORENJE
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
NEW YORK - Elon Musk izazvao je brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, te je upozorio kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne poduzme.
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
ETF-ovi
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
NEW YORK - Grayscale Investments ostvario je prvi dan neto pozitivnih priljeva za burzovni fond (ETF) Grayscale Bitcoin Trust. To se dogodilo nakon gotovo četiri mjeseca kontinuiranog odljeva od njegove konverzije u spot Bitcoin ETF u siječnju.
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE