GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke vlasti zaplijenile čak 3,36 milijardi dolara vrijednih bitcoina

Američke vlasti zaplijenile čak 3,36 milijardi dolara vrijednih bitcoina
ZAPLJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2022 / 21:23
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Ministarstvo pravosuđa SAD-a (DOJ) objavilo je u ponedjeljak da je zaplijenilo oko 3,36 milijardi dolara u ukradenom bitcoinu tijekom prethodno nenajavljene racije u rezidenciji Jamesa Zhonga 2021.

Zhong se u petak izjasnio krivim po jednoj točki optužnice za prijevaru, za koju je zapriječena maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

Američke vlasti zaplijenile su oko 50 676 bitcoina, tada procijenjenih na više od 3,36 milijardi dolara, od Zhonga tijekom pretrage njegove kuće u Gainesvilleu u Georgiji 9. studenog 2021. To je druga najveća financijska zapljena DOJ-a do danas, nakon zapljene 3,6 milijardi dolara u navodno ukradenoj kriptovaluti povezanoj s hakiranjem kripto mjenjačnice Bitfinex 2016., što je DOJ najavio u veljači.

Prema vlastima, Zhong je ukrao bitcoin s ilegalne tržnice Silk Road, dark web foruma na kojem su se droge i drugi nedopušteni proizvodi kupovali i prodavali kriptovalutom. Silk Road pokrenut je 2011., ali ga je Federalni istražni ured zatvorio 2013. Njegov osnivač, Ross William Ulbricht, sada služi doživotnu kaznu zatvora.

Prema južnom okrugu New Yorka, Zhong je iskoristio ranjivosti tržišta kako bi izvršio hakiranje.

Posebni glavni agent Tyler Hatcher, iz Porezne službe – Kriminalna istraga, rekao je da je Zhong koristio "sofisticiranu shemu" za krađu bitcoina sa Silk Roada.

Prema priopćenju za javnost, u rujnu 2012. Zhong je stvorio devet lažnih računa na Silk Roadu, financirajući svaki s između 200 i 2000 bitcoina. Zatim je pokrenuo više od 140 transakcija u brzom nizu, što je prevarilo sustav za obradu povlačenja na tržištu da pusti približno 50.000 bitcoina na njegove račune. Zhong je zatim prebacio bitcoin na razne adrese novčanika, sve pod njegovom kontrolom.

Javni podaci pokazuju da je Zhong bio predsjednik i izvršni direktor tvrtke koju je sam stvorio, JZ Capital LLC, koju je registrirao u Georgiji 2014. Prema njegovom profilu na LinkedInu, njegov rad tamo bio je usredotočen na "ulaganja i rizični kapital".

Njegov profil također navodi da je bio "veliki rani ulagač u bitcoin s opsežnim znanjem o njegovom unutarnjem funkcioniranju" i da je imao iskustvo u razvoju softvera u računalnim programskim jezicima.

Zhongovi profili na društvenim mrežama uključuju njegove slike na jahtama, ispred zrakoplova i na nogometnim utakmicama visokog profila.

Tagovi: bitcoin, zapljena bitcoina, JZ Capital LLC, James Zhong, Silk road, dark web
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE