GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zeković: SBB planira da proširi poslovanje na mobilnu telefoniju

Zeković: SBB planira da proširi poslovanje na mobilnu telefoniju
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Kablovski operator SBB želi da proširi svoje poslovanje na mobilnu telefoniju u skladu sa zakonom, izjavio je izvršni direktor te kompanije Milija Zeković.

„Samo fer tržišni uslovi i zdrava konkurencija mogu da obezbede najkvalitetniju uslugu mobilne telefonije u Srbiji“, rekao je Zeković u intervjuu za Nedeljnik.

On je potvrdio da je kompanija SBB, koja posluje u okviru Junajted (United) grupe, podnela u februaru ove godine zvaničan zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) da pokrenu postupak javnog nadmetanja za 5G mrežu, jer bi, kako je istakao, i novi i postojeći mobilni operatori bili motivisani da ulažu u tržište, od čega bi korist imali gradjani, privreda i ekonomija Srbije.

Na pitanje da li na tržištu Srbije, gde je 8,26 miliona aktivnih korisnika mobilne telefonije, pored postojeća tri operatora ima prostora za još jednog, Zeković je rekao da gradjani Srbije možda i ne znaju koliko su kao korisnici mobilne telefonije u nepovoljnom položaju, jer imaju lošiju ponudu u poredjenju sa stanovnicima regiona, a u isto vreme usluge plaćaju višestruko skuplje.

„Paradoksalno, u odnosnu na prosečna primanja gradjana u Srbiji, koja su znatno manja u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, naši gradjani za mobilne podatke plaćaju mnogo više. Tačno govoreći, od 1,3 do 5,5 puta više plaćamo mobilne podatke nego stanovnik Hrvatske ili Slovenije“, rekao je on.

Dodao je da je interes države da, ukoliko ima zainteresovanosti, poveća broj operatora mobilne telefonije, jer to znači veći prihod od prodaje licenci, a istovremeno nižu cenu za korisnike.

„Mi u SBB-u vjerujemo da su liberalizacija tržišta telekomunikacija, slobodna konkurencija i fer tržišni uslovi način da se i korisnicima u Srbiji obezbede niže cene i kvalitetnije usluge mobilne telefonije. Spremni smo da proširimo svoje poslovanje i na mobilnu telefoniju i pružimo im najbolju ponudu“, istakao je Zeković.

Po njegovim rečima, o tome da je tržište mobilnih usluga u Srbiji nekonkurentno, govore i podaci o značajnim razlikama u cenama i količini dostupnih podataka velikih telekomunikacionih operatora koji istovremeno posluju u Srbiji i u drugim zemljama u regionu.

Odgovarajući na pitanje da li je SBB dobio odgovor od Telenora da mu iznajmi po tržišnim cenama infrastrukturu za mobilnu mrežu, Zeković je rekao da ni posle više od mesec dana nema odgovora.

„Osim obraćanja RATEL-u tražili smo i da Vlada Srbije i nadležno Ministarstvo za trgovinu i telekomunikacije raspišu aukciju za 5G mrežu koja je bila planirana za mart, ali su pod izgovorom da je ekonomska kriza, da operatori samim tim nemaju interes za uvodjenje takve mreže i da nema potrebe gradjana za takvom mrežom, odustali od aukcije do daljeg“, rekao je Zeković.

On smatra da je odlaganje aukcije bez zakazivanja novog datuma vrlo neobično, posebno u situaciji u kojoj su mnoge države u regionu već započele izgradnju 5G mreže.

Podsetio je da je Junajted grupa uložila u Srbiji skoro 900 miliona evra, a samo u prošloj godini više od 80 miliona. Grupa ima više od 2.700 zaposlenih u Srbiji i spremna je da uloži 240 miliona evra u infrastrukturu i razvoj u Srbiji u naredne tri godine.

Tagovi: Milija Zeković, kompanija SBB, mobilna telefonija, fiksna telefonija
PROČITAJ I OVO
Silvio Kutić dobitnik počasnog doktorata Sveučilišta u Puli
DOKTORAT
Silvio Kutić dobitnik počasnog doktorata Sveučilišta u Puli
PULA - Suosnivač i prvi čovjek Infobipa Silvio Kurić u petak će postati počasni doktor Sveučilišta u Puli.
Amazon preuzima MGM za devet milijardi dolara
ŠIRENJE
Amazon preuzima MGM za devet milijardi dolara
NEW YORK - Prema izvorima kojima raspolaže Variety, Amazon želi ugrabiti jednu veliku hollywoodsku produkcijsku kuću i za to je spreman izdvojiti čak 9 milijardi dolara.
Euronet Worldwideova poslovna divizija epay postaje globalni partner Revoluta
PARTNERI
Euronet Worldwideova poslovna divizija epay postaje globalni partner Revoluta
LEAWOOD - Euronet Worldwide, Inc., sada je globalni partner digitalne darovne kartice i prepaid proizvoda za Revolut, vodeću fintech tvrtku iz Ujedinjenog Kraljevstva. Novo partnerstvo između Revoluta i pružatelja integriranih usluga plaćanja – epay-a - proteže se kroz 36 zemalja putem API integracije u tri Revolutove aplikacije - Consumer, Business i Junior.
Skriveno tržište: Kako se kupuju lažni certifikati za cijepljenje
LAŽNJACI
Skriveno tržište: Kako se kupuju lažni certifikati za cijepljenje
LONDON - Skriveno tržište na kojem se prodaju lažni certifikati za cijepljenje i testove raste iz dana u dan, a broj dobavljača dosegnuo je 1.200, otkrili su istraživači, prenosi Guardian.
Samsung predstavio novu generaciju savitljivih zaslona
ZASLONI
Samsung predstavio novu generaciju savitljivih zaslona
ZAGREB - Samsung Display je na Display Week 2021 događanju predstavio nekoliko zanimljivih konceptualnih uređaja sa savitljivim zaslonima iduće generacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE