GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrana TikToka? Amerikanci mogu ponešto naučiti od Indijaca

Zabrana TikToka? Amerikanci mogu ponešto naučiti od Indijaca
PRAKSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 16:47
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dok se ljubitelji aplikacije TikTok u Sjedinjenim Američkim Država brinu hoće li izgubiti pristup ovoj aplikaciji, o tome kako živjeti bez ove platforme mogu naučiti iz prakse u Indiji.

U srijedu je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon koji bi mogao dovesti do zabrane TikToka širom zemlje. Iako aplikacije u vlasništvu kineske kompanije neće uskoro "nestati" sa njihovih telefona, više od 170 milijuna Amerikanaca je zabrinuto.

Ali, bitno je da znaju, a o tome bi trebali biti upoznati i korisnici TikToka širom zemlje: moguće je preživjeti i bez TikToka.

U lipnju 2020. godine nakon sukoba na indijsko-kineskoj granici u kojem je poginulo najmanje 20 indijskih vojnika, vlada u New Delhiju iznenada je zabranila TikTok i nekoliko drugih poznatih kineskih aplikacija.

Iako je ovakva odluka šokirala 200 milijuna korisnika TikToka u Indiji, četiri godine nakon toga, mnogi su pronašli ili alternativu za ovu platformu ili jednostavno nastavili da žive bez ovakve ili slične aplikacije.

Svakako, zabrana TikToka u Indiji nije prošla "bezbolno" ili nezapaženo. Indijski TikTokeri morali su se boriti sa čak anksioznošću i tome šta raditi dalje kada im je ukinut način na koji su oni prihodovali.

Ali, nije prošlo puno vremena nakon što su se pojavili novi načini na koji bi indijski TikTokeri, ali i generalno svi ljubitelji ove aplikacije, mogli nastaviti da ispoljavaju svoju kreativnost.

Uslijedila je žestoka borba između američkih tehnoloških divova i domaćih startupa kako bi se popunila praznina. U roku od sedmicu dana nakon zabrane, Instagram u vlasništvu kompanije Meta zaradio je ogroman novac lansiranjem svoje kopije TikToka, Instagram Reels, u Indiji. Google je predstavio svoju vlastitu ponudu kratkih videa, YouTube Shorts.

Domaće alternative kao što su MX Taka Tak i Moj također su počele da bilježe porast popularnosti i priliv u finansiranje. Ipak, oni su nisu proslavili u odnosu na Instagram Reels ili Youtube Shorts, piše CNN.

O tome da li će TikTok postati zabranjen u SAD-u, nakon Predstavničkog doma, odluku će donijeti Senat nego što se odluka dalje pošalje predsjedniku na potpisivanje.

Tagovi: TikTok, Indija, Instagram, Meta
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE