GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Nvidia najveći krivac za pad indeksa

Wall Street: Nvidia najveći krivac za pad indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 07:28
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, ponajviše u sektoru proizvođača čipova, što je posljedica pritiska na dionicu Nvidije uoči objave njezinih kvartalnih poslovnih rezultata.

Dow Jones oslabio je 0.17 posto, na 38.563 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.60 posto, na 4.975 bodova, a Nasdaq indeks 0.92 posto, na 15.630 bodova.

Kako se u SAD-u u ponedjeljak zbog praznika nije radilo, radni je tjedan započeo u utorak, i to padom indeksa. Najviše su, u prosjeku 1.6 posto, pale cijene dionica u sektoru proizvođača čipova, što je ponajviše posljedica pada cijene Nvidije za 4.3 posto.

Ta je dionica pod pritiskom jer će u srijedu nakon zatvaranja tržišta Nvidia objaviti kvartalne poslovne rezultate, koji će pokazati je li opravdan snažan rast vrijednosti te kompanije u posljednjih godinu dana, za gotovo tri puta.

Zahvaljujući, naime, euforiji oko razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidije predvodila je u tom razdoblju rasta tehnološkog sektora pa je Nvidia postala treća američka kompanija po tržišnoj vrijednosti.

I dok je tehnološki sektor jučer bio pod pritiskom, porasle su cijene dionica u trgovačkom sektoru, u prosjeku za 1.1 posto. To se ponajviše zahvaljuje rastu cijene dionice Walmarta na rekordne razine, nakon što je taj trgovački lanac poboljšao procjene poslovnih rezultata u tekućoj fiskalnoj godini i povećao godišnju dividendu za devet posto.

Nakon snažnog rasta na početku godine, na Wall Streetu se posljednjih tjedana trguje oprezno jer su zbog još uvijek visoke inflacije splasnule nade da će američka središnja banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.12 posto, na 7.719 bodova, a frankfurtski DAX 0.14 posto, na 17.068 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0.34 posto, na 7.795 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Nvidia, Walmart, vizio, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE