GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNESCO donio prvi međunarodni dokument o umjetnoj inteligenciji

UNESCO donio prvi međunarodni dokument o umjetnoj inteligenciji
DOKUMENT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 16:00
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - UNESCO je u četvrtak objavio da je donio prvi međunarodni dokument o etici umjetne inteligencije (AI) kako bi regulirao revolucionarne tehnologije koje, unatoč mnogim prednostima, donose društvu i velike opasnosti.

"Tehnologije AI-ja mogu donijeti veliku korist čovječanstvu" i "sve zemlje mogu imati koristi od njih", ali "ujedno postavljaju temeljna etička pitanja", ističe se u uvodu preporuke na 28 stranica koju su ratificirale 193 zemlje članice UNESCO-a.

"Treba osigurati transparentnost i razumljivost djelovanja algoritama i podataka iz kojih su dobiveni" jer mogu utjecati na "ljudska prava i temeljne slobode, ravnopravnost spolova i demokraciju", ističe ta međunarodna organizacija sa sjedištem u Parizu.

AI, koji gotovo nije postojao na početku tisućljeća, postupno se uvukao u naš život: odlučuje o kojim ćemo aktualnostima čitati na mobitelima, koji će nam se filmovi nuditi na streaming platformama, koje će nam rute GPS sustavi predlagati...

No algoritmi na temelju kojih AI radi, zlorabili su se zadnjih godina, svjedočeći o opasnostima koje donosi.

Facebook je bio u središtu nekoliko afera. Britanska konzultantska tvrtka Cambridge Analytica optužena je za zlouporabu podataka američke internetske kompanije kako bi politički utjecala na referendum koji se završio izlaskom Velike Britanije iz EU-a i na izbor Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama.

Ne tako davno Facebook se našao na meti kritike da polarizira duštva iznošenjem ekstremističkih i netočnih sadržaja.

UNESCO-ova preporuka, rezultat rada kojemu se pristupilo 2018., ističe vrijednosti - "poštovanja, zaštite i promicanja ljudskih prava", "različitosti i uključivosti", promicanja "miroljubivog društva" i okoliša - na poštovanje kojih se zemlje članice obvezuju.

U njoj su popisane i zadaće koje potpisnici moraju ispuniti, napose moraju donijeti zakonodavni mehanizam za reguliranje i nadzor AI-ja, za "jamčenje potpune sigurnosti osobnih i osjetljivih podataka" te za poučavanje građana o toj temi.

Rusija, Kina i Iran, zemlje koje su redovito na meti optužaba za povredu ljudskih prava, potpisnici su teksta koji je, priznaje UNESCO, "poticajna mjera" bez mogućnosti sankcija. SAD i Izrael, veoma aktivni na polju novih tehnologija, nisu članovi UNESCO-a.

Tagovi: UNESCO, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
YouTube pokreće Channel Store
POTEZI
YouTube pokreće Channel Store
NEW YORK - Prema informaciji koju donosi The Wall Street Journal, YouTube radi na internetskoj trgovini u kojoj ćete moći kupovati pretplate za razne vanjske streaming usluge i servise.
Generacija Z okreće leđa Facebooku
DOSADAN
Generacija Z okreće leđa Facebooku
NEW YORK - Generacija Z sve više koristi internet, no broj tinejdžera na Facebooku se rapidno smanjuje, pokazalo je istraživanje Pew Research Centera.
Rusku rupu u europskoj svemirskoj industriji mogao bi popuniti Muskov SpaceX
KORISTI PRILIKU
Rusku rupu u europskoj svemirskoj industriji mogao bi popuniti Muskov SpaceX
PARIZ - Europska svemirska agencija (ESA) započela je preliminarne tehničke razgovore s tvrtkom Elona Muska SpaceX, koji bi mogli dovesti do privremene upotrebe njezinih lansirnih rampi nakon što je sukob u Ukrajini blokirao pristup Zapada ruskim raketama Sojuz.
Apple počeo s financiranjem podcasta, evo zašto
PODCASTI
Apple počeo s financiranjem podcasta, evo zašto
SAN FRANCISCO - Tvrtka je potpisala ugovor s Futuro Studios, studiom koji je dobio Pulitzerovu nagradu za podcast “Suave” kojim će im financirati razvoj i proizvodnju podcasta.
Lenovo deveti kvartal zaredom ostvaruje rekordne rezultate uz rast prihoda i profitabilnosti
POZITIVNO
Lenovo deveti kvartal zaredom ostvaruje rekordne rezultate uz rast prihoda i profitabilnosti
HONG KONG – Lenovo Group je objavio rekordne rezultate Grupe u prvom kvartalu koji pokazuju rast prihoda i profitabilnosti i to već deveti uzastopni kvartal.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE