GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržište 3D printera u regiji i Europi u 2023. godini

Tržište 3D printera u regiji i Europi u 2023. godini
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2023 / 20:56
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - 3D ispis, poznat i kao aditivna proizvodnja, tehnologija je koja se brzo razvija i koja je revolucionarizirala proizvodnju, izradu prototipa, pa čak i stvaranje diorama i modela u arhitekturi i građevinarstvu.

Koristeći ovu tehnologiju, objekti se stvaraju dodavanjem sloja po sloju materijala sve dok konačni proizvod nije gotov. Ovaj proces omogućuje stvaranje vrlo složenih objekata, s razinom detalja i preciznosti koja je prije bila nemoguća uporabom tradicionalnih proizvodnih tehnika.
Iako 3D printeri mogu stvoriti izvanredne objekte s nevjerojatnim detaljima, za kreativno dizajnirane diorame ipak je potrebno konzultirati se sa stručnjacima.

U ovom članku ćemo se osvrnuti na tržište 3D printanja, njegovo trenutno stanje, prednosti, nedostatke i buduća očekivanja.

Trenutno stanje tržišta 3D pisača u Europi

Europa je značajan igrač na tržištu 3D ispisa, a prednjače zemlje poput Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva.
Prema izvješću Fortune Business Insightsa, tržište 3D ispisa u Europi procijenjeno je na 4,3 milijarde dolara u 2020. godini, a od tada je došlo do značajnog rasta.

Svjetski proizvođač 3D printera broj jedan, s najvećim kapitalom od čak 84,85 milijardi dolara na kraju 2022. godine, bila je tvrtka General Electric!

Ključni pokretači ovog rasta uključuju povećanje usvajanja tehnologije u širokom rasponu industrija, uključujući zdravstvo, automobilsku industriju i zrakoplovstvo. Na primjer, u zdravstvenoj industriji 3D ispis se koristi za izradu protetika, implantata i drugih medicinskih uređaja, dok se u automobilskoj industriji 3D ispis koristi za izradu dijelova i komponenti za automobile.

Prednosti i nedostaci 3D printanja

Postoje mnoge prednosti 3D ispisa, uključujući sposobnost pisača da proizvodi složene i zamršene objekte koje bi bilo nemoguće izraditi korištenjem tradicionalnih proizvodnih tehnika.
3D ispis također omogućuje izradu objekata na zahtjev iu malim količinama, smanjujući troškove zaliha i poboljšavajući učinkovitost opskrbnog lanca, što je posebno korisno za mala poduzeća. Kada se uzme u obzir cijena prosječnog 3D printera, koja se u 2023. godini kreće u rasponu od 250 do 3000 dolara, može se reći da je za tvrtke s manjim ili srednjim obimom proizvodnje investicija u printer dobra opcija!
Uz to, 3D ispis omogućuje brzo i učinkovito stvaranje prilagođenih proizvoda i prototipova, omogućujući tvrtkama da proizvode plasiraju na tržište brže i s manje rizika. Sposobnost stvaranja malih proizvodnih serija također smanjuje otpad i omogućuje uštedu troškova u usporedbi s tradicionalnim metodama proizvodnje.

Međutim, postoje i neki izazovi povezani s 3D ispisom, posebno u pogledu cijene profesionalnijih i naprednijih modela! Iako je cijena 3D pisača značajno pala posljednjih godina, oni su još uvijek relativno skupi u usporedbi s drugim proizvodnim tehnologijama, što malim tvrtkama otežava ulaganje u tehnologiju.

Najskuplji 3D printer na svijetu 2023. godine košta vrtoglavih 2 i pol milijuna dolara!
Također postoje određena ograničenja materijala koji se mogu koristiti u procesu ispisa, pri čemu su neki materijali prikladniji od drugih za specifične primjene. Osim toga, kvaliteta gotovog proizvoda može varirati ovisno o kvaliteti pisača i korištenih materijala, što zahtijeva pažljivo kalibriranje i praćenje tijekom procesa ispisa.

Očekivanja za tržište 3D printera

Unatoč izazovima, budućnost tržišta 3D printera u Europi i regiji Balkana izgleda svijetla. Procjenjuje se da će godišnja stopa rasta tržišta 3D printera dosegnuti 83,90 milijardi 2029. godine!

Očekuje se da će sve veće prihvaćanje tehnologije 3D ispisa u širokom rasponu industrija, uključujući zdravstvo, automobilsku industriju i zrakoplovstvo, dovesti do značajnog rasta u nadolazećim godinama.

Osim toga, očekuje se da će sposobnost tehnologije za stvaranje prilagođenih proizvoda, prototipova i malih proizvodnih serija postati sve važnija kako potrošači budu zahtijevali više personaliziranih proizvoda, a kako tvrtke teže smanjenju otpada i poboljšanju učinkovitosti opskrbnog lanca.

Postoje i uzbudljive inovacije u materijalima koji se koriste u 3D ispisu, s novim materijalima koji se stalno razvijaju i koji se mogu koristiti u širem rasponu primjena. Na primjer, 3D metalni ispis postaje sve uobičajeniji, otvarajući nove mogućnosti za tehnologiju u industrijama kao što su zrakoplovstvo i inženjerstvo. Također eksperimentiramo s različitom prerađenom hranom, a u budućnosti ćemo jesti tisprintanu hranu!
Još jedan značajan razvoj na tržištu 3D ispisa je sve veća dostupnost jeftinih stolnih pisača, čineći tehnologiju pristupačnijom malim tvrtkama i pojedincima. Iako ovi pisači možda nisu prikladni za industrijske primjene, savršeni su za izradu prototipova, proizvodnju malih serija i druge prilagođene proizvode.

Konačno, pojava 3D ispisa kao usluge još je jedan primjer obećavajućeg razvoja na tržištu, koji omogućuje tvrtkama da svoje potrebe za 3D ispisom prepuste specijaliziranim pružateljima usluga. Ovaj pristup pruža troškovno učinkovito rješenje za mala poduzeća koja nemaju resurse za ulaganje u vlastite tiskarske pogone.

Tržište 3D ispisa u Europi i regiji očito brzo raste, potaknuto sve većim prihvaćanjem tehnologije u širokom rasponu industrija, kao i uzbudljivim razvojem materijala i jeftinih stolnih pisača. Iako još uvijek postoje neki izazovi povezani s tehnologijom, budućnost izgleda svijetla za 3D ispis!
Uz inovacije u ovoj industriji koje se pojavljuju svaki dan i ogroman potencijal koji nosi 3D printer, bit će uzbudljivo vidjeti što budućnost nosi za sve nas.

Tagovi: 3D printeri, General Electric
PROČITAJ I OVO
Istraživanje: Mobilno plaćanje i kupnja putem interneta sve popularniji u Sloveniji
POPULARNOST
Istraživanje: Mobilno plaćanje i kupnja putem interneta sve popularniji u Sloveniji
LJUBLJANA - Plaćanja putem mobilnih aplikacija sve su popularnija među Slovencima, au odnosu na 2022. porasla su za tri puta, pokazalo je najnovije Masterindex istraživanje Mastercard Slovenija. Zabilježili su i velik porast kupnje putem interneta, pa tako gotovo trećina ispitanika kupuje online češće nego prethodne godine.
Google okončao preuzimanje Photomatha
FINALIZACIJA
Google okončao preuzimanje Photomatha
ZAGREB - Niti jedan regulator na svijetu nije našao razlog zašto bi zaustavio ovu transakciju.

Stripe najavljuje i kreditne kartice za tvrtke
NAJAVE
Stripe najavljuje i kreditne kartice za tvrtke
NEW YORK - Financijska tehnološka tvrtka Stripe, koja posluje na području online plaćanja, najavila je novi program online i fizičkih kreditnih kartica u sklopu usluge "Stripe Issuing", koji je prvenstveno namijenjen tvrtkama.
IDC proglasio Infobip liderom na tržištu CPaaS usluga
RANGIRANJA
IDC proglasio Infobip liderom na tržištu CPaaS usluga
ZAGREB - Poznata analitička kuća IDC po drugi je puta proglasila Infobip globalnim liderom u pružanju usluga u CpaaS (Communications Platform-as-a-Service) segmentu.
Amazon će platiti 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi za kršenje privatnosti
RJEŠENJE
Amazon će platiti 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi za kršenje privatnosti
SEATTLE - Američki internetski div Amazon pristao je platiti više od 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi o kršenju privatnosti zbog prikupljanja podataka glasovnim asistentom Alexa i zvonima s kamerom Ring.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE