GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržište 3D printera u regiji i Europi u 2023. godini

Tržište 3D printera u regiji i Europi u 2023. godini
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2023 / 20:56
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - 3D ispis, poznat i kao aditivna proizvodnja, tehnologija je koja se brzo razvija i koja je revolucionarizirala proizvodnju, izradu prototipa, pa čak i stvaranje diorama i modela u arhitekturi i građevinarstvu.

Koristeći ovu tehnologiju, objekti se stvaraju dodavanjem sloja po sloju materijala sve dok konačni proizvod nije gotov. Ovaj proces omogućuje stvaranje vrlo složenih objekata, s razinom detalja i preciznosti koja je prije bila nemoguća uporabom tradicionalnih proizvodnih tehnika.
Iako 3D printeri mogu stvoriti izvanredne objekte s nevjerojatnim detaljima, za kreativno dizajnirane diorame ipak je potrebno konzultirati se sa stručnjacima.

U ovom članku ćemo se osvrnuti na tržište 3D printanja, njegovo trenutno stanje, prednosti, nedostatke i buduća očekivanja.

Trenutno stanje tržišta 3D pisača u Europi

Europa je značajan igrač na tržištu 3D ispisa, a prednjače zemlje poput Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva.
Prema izvješću Fortune Business Insightsa, tržište 3D ispisa u Europi procijenjeno je na 4,3 milijarde dolara u 2020. godini, a od tada je došlo do značajnog rasta.

Svjetski proizvođač 3D printera broj jedan, s najvećim kapitalom od čak 84,85 milijardi dolara na kraju 2022. godine, bila je tvrtka General Electric!

Ključni pokretači ovog rasta uključuju povećanje usvajanja tehnologije u širokom rasponu industrija, uključujući zdravstvo, automobilsku industriju i zrakoplovstvo. Na primjer, u zdravstvenoj industriji 3D ispis se koristi za izradu protetika, implantata i drugih medicinskih uređaja, dok se u automobilskoj industriji 3D ispis koristi za izradu dijelova i komponenti za automobile.

Prednosti i nedostaci 3D printanja

Postoje mnoge prednosti 3D ispisa, uključujući sposobnost pisača da proizvodi složene i zamršene objekte koje bi bilo nemoguće izraditi korištenjem tradicionalnih proizvodnih tehnika.
3D ispis također omogućuje izradu objekata na zahtjev iu malim količinama, smanjujući troškove zaliha i poboljšavajući učinkovitost opskrbnog lanca, što je posebno korisno za mala poduzeća. Kada se uzme u obzir cijena prosječnog 3D printera, koja se u 2023. godini kreće u rasponu od 250 do 3000 dolara, može se reći da je za tvrtke s manjim ili srednjim obimom proizvodnje investicija u printer dobra opcija!
Uz to, 3D ispis omogućuje brzo i učinkovito stvaranje prilagođenih proizvoda i prototipova, omogućujući tvrtkama da proizvode plasiraju na tržište brže i s manje rizika. Sposobnost stvaranja malih proizvodnih serija također smanjuje otpad i omogućuje uštedu troškova u usporedbi s tradicionalnim metodama proizvodnje.

Međutim, postoje i neki izazovi povezani s 3D ispisom, posebno u pogledu cijene profesionalnijih i naprednijih modela! Iako je cijena 3D pisača značajno pala posljednjih godina, oni su još uvijek relativno skupi u usporedbi s drugim proizvodnim tehnologijama, što malim tvrtkama otežava ulaganje u tehnologiju.

Najskuplji 3D printer na svijetu 2023. godine košta vrtoglavih 2 i pol milijuna dolara!
Također postoje određena ograničenja materijala koji se mogu koristiti u procesu ispisa, pri čemu su neki materijali prikladniji od drugih za specifične primjene. Osim toga, kvaliteta gotovog proizvoda može varirati ovisno o kvaliteti pisača i korištenih materijala, što zahtijeva pažljivo kalibriranje i praćenje tijekom procesa ispisa.

Očekivanja za tržište 3D printera

Unatoč izazovima, budućnost tržišta 3D printera u Europi i regiji Balkana izgleda svijetla. Procjenjuje se da će godišnja stopa rasta tržišta 3D printera dosegnuti 83,90 milijardi 2029. godine!

Očekuje se da će sve veće prihvaćanje tehnologije 3D ispisa u širokom rasponu industrija, uključujući zdravstvo, automobilsku industriju i zrakoplovstvo, dovesti do značajnog rasta u nadolazećim godinama.

Osim toga, očekuje se da će sposobnost tehnologije za stvaranje prilagođenih proizvoda, prototipova i malih proizvodnih serija postati sve važnija kako potrošači budu zahtijevali više personaliziranih proizvoda, a kako tvrtke teže smanjenju otpada i poboljšanju učinkovitosti opskrbnog lanca.

Postoje i uzbudljive inovacije u materijalima koji se koriste u 3D ispisu, s novim materijalima koji se stalno razvijaju i koji se mogu koristiti u širem rasponu primjena. Na primjer, 3D metalni ispis postaje sve uobičajeniji, otvarajući nove mogućnosti za tehnologiju u industrijama kao što su zrakoplovstvo i inženjerstvo. Također eksperimentiramo s različitom prerađenom hranom, a u budućnosti ćemo jesti tisprintanu hranu!
Još jedan značajan razvoj na tržištu 3D ispisa je sve veća dostupnost jeftinih stolnih pisača, čineći tehnologiju pristupačnijom malim tvrtkama i pojedincima. Iako ovi pisači možda nisu prikladni za industrijske primjene, savršeni su za izradu prototipova, proizvodnju malih serija i druge prilagođene proizvode.

Konačno, pojava 3D ispisa kao usluge još je jedan primjer obećavajućeg razvoja na tržištu, koji omogućuje tvrtkama da svoje potrebe za 3D ispisom prepuste specijaliziranim pružateljima usluga. Ovaj pristup pruža troškovno učinkovito rješenje za mala poduzeća koja nemaju resurse za ulaganje u vlastite tiskarske pogone.

Tržište 3D ispisa u Europi i regiji očito brzo raste, potaknuto sve većim prihvaćanjem tehnologije u širokom rasponu industrija, kao i uzbudljivim razvojem materijala i jeftinih stolnih pisača. Iako još uvijek postoje neki izazovi povezani s tehnologijom, budućnost izgleda svijetla za 3D ispis!
Uz inovacije u ovoj industriji koje se pojavljuju svaki dan i ogroman potencijal koji nosi 3D printer, bit će uzbudljivo vidjeti što budućnost nosi za sve nas.

Tagovi: 3D printeri, General Electric
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE