GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TikTok pod sve većim pritiskom u Washingtonu

TikTok pod sve većim pritiskom u Washingtonu
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2024 / 22:29
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Zakonodavci su u utorak predstavili prijedlog zakona u Kongresu koji zahtijeva da se kineski ByteDance odrekne TikToka kako bi se izbjegla zabrana video aplikacije u SAD-u.

Predstavnici Mike Gallagher, R-Wis., i Raja Krishnamoorthi, D-Ill., predstavili su zakon, nazvan Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontroliraju strani neprijatelji. U zakonu se navodi da TikTok kontrolira strani protivnik i da predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

"Ovo je moja poruka TikToku: raskinite s Kineskom komunističkom partijom ili izgubite pristup svojim američkim korisnicima", rekao je Gallagher, predsjednik odabranog odbora Zastupničkog doma Kineske komunističke partije, u priopćenju za javnost kojim je najavio prijedlog zakona. Krishnamoorthi je rangirani član odbora.

Ako zakon bude usvojen, ByteDance bi imao oko pet mjeseci da se oslobodi TikToka, dok bi web-hosting tvrtke i trgovine aplikacijama poput onih u vlasništvu Applea i Googlea bile prisiljene prestati podržavati aplikaciju i druge povezane s ByteDanceom.

"Ovaj zakon je izravna zabrana TikToka, bez obzira koliko ga autori pokušavali prikriti", rekao je glasnogovornik TikToka u izjavi. “Ovaj zakon pogazit će prava 170 milijuna Amerikanaca iz Prvog amandmana i lišiti 5 milijuna malih poduzeća platforme na koju se oslanjaju za rast i otvaranje radnih mjesta.”

Predloženi zakon označava posljednju akciju u višegodišnjem nastojanju u Washingtonu, D.C., da se uhvati u koštac s TikTokom i njegovim navodnim vezama s Komunističkom partijom Kine, što je izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew negirao na saslušanjima u Senatu.

Predsjednik Joe Biden potpisao je 2022. zakon kojim se sprječava pristup i korištenje TikToka na uređajima u vlasništvu vlade, a druge su države donijele slične zabrane TikTok aplikacija koje se odnose na državu.

Prije toga, Donald Trump, Bidenov prethodnik u Bijeloj kući, tvrdio je da TikTok predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti jer prikuplja podatke američkih korisnika kojima bi potom mogla pristupiti kineska vlada. Sredinom 2020. Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama objavio je odluku da se ByteDance mora osloboditi svoje imovine u SAD-u u roku od 90 dana.

Čini se da su raniji pokušaji zabrane TikToka u SAD-u zastali, ostavljajući neke države poput Montane da pokušaju nametnuti vlastite zabrane. U studenom je savezni sudac Montane blokirao državni zakon rekavši da Montana nije pokazala kako bi to bilo "ustavno dopušteno". Montana se sada žali na odluku suca.

U veljači je Bidenova kampanja za reizbor otvorila službeni račun na TikToku, što je Gallagher kritizirao.

"To je neprihvatljivo", rekao je Gallagher u intervjuu za medije u to vrijeme. "Pozivam predsjednikove, znate, odrasle djelatnike TikTok generacije Z da preokrenu kurs u interesu nacionalne sigurnosti."

Istraživački centar Pew objavio je istraživanje u prosincu koje pokazuje da potpora američkoj vladi zabrane TikToka opada. Istraživanje je pokazalo da 38% odraslih Amerikanaca podržava zabranu TikToka od listopada u usporedbi s 50% u ožujku.

Tagovi: TikTok, ByteDance, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE