GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom mreže bilježe rast prometa, kapaciteti su im za sada dovoljni

Telekom mreže bilježe rast prometa, kapaciteti su im za sada dovoljni
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 11:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Telekomi u Hrvatskoj ovaj tjedan bilježe porast prometa u mrežama zbog početka online nastave, većeg rada od kuće, više razgovaranja i korištenja raznih servisa i aplikacija, a iako su više opterećeni, mrežni kapaciteti su jaki i za sada dovoljni za snažniji promet, doznaje se iz tri najveća telekoma u Hrvatskoj.

Iz Hrvatskog telekoma (HT) ističu da su u ovom trenutku u potpunosti posvećeni osiguravanju povezanosti korisnika te da je njihova komunikacijska infrastruktura izuzetnog kapaciteta i kvalitete i radi pouzdano i stabilno.

"Osigurali smo i kontakte te pratimo zbivanja i kod telekomunikacijskih operatora u drugim europskim državama ozbiljno zahvaćenih Covid-19 pandemijom kako bi na vrijeme prepoznali rizike i poduzeli sve moguće radnje da ih otklonimo. HT je nedavno dovršio projekt modernizacije mobilne mreže, čime su povećane korisničke brzine i poboljšana kvaliteta mobilnih usluga", kažu iz HT-a.

Ipak, s obzirom da je riječ o izvanrednoj situaciji u kojoj su mreže iznimno opterećene, apeliraju na korisnike na odgovorno korištenje usluga kako bi telekomunikacijski sustav i dalje u potpunosti ostao stabilan i dostupan svima i predlažu korištenje fiksnih telefona i fiksnog pristupa internetu kada je to moguće, kako ne bi došlo do preopterećenja mobilne mreže.

Slično preporučuju i iz A1 Hrvatska, koji je kao i HT privatnim i poslovnim korisnicima dao i 'nešto' besplatnog podatkovnog prometa.

Oba telekomi, kao i Tele2 Hrvatska, ističu da trenutno u mrežama još nisu dosegnute velike razine korištenja kao tijekom ljeta.

A1 Hrvatska s 50 posto većim glasovnim prometom

Iz A1 kažu da u ovoj kriznoj situaciji iznimnom kvalitetom komunikacijske infrastrukture osiguravaju da mreže funkcioniraju na pouzdan i stabilan način.

"Ovih dana bilježimo u pojedinim trenucima i dvostruko više glasovnog prometa nego inače, što je očekivano s obzirom na to da su se mnoge kompanije prilagodile situaciji i uvele rad od kuće", iznose iz A1, dodajući da imaju i povećan promet vezan uz multimedijske servise i streaming platforme.

Uz to, primjećuju i da velik broj korisnika gleda uživo i na zahtjev programe HRT3 i SPTV zbog prikazivanja školskog sadržaja, ali i brojne dječje kanale.

Zbog pouzdanosti i osiguranja poslovnih procesa, u A1 uz postojeći mrežni operativni centar osnovali su i interni krizni stožer te razradili detaljne scenarije za osiguravanje kontinuiteta poslovanja i pružanja usluga.

"Tehnički stručnjaci stalno nadgledaju mrežne kapacitete i spremni su reagirati u slučaju izvanrednog prometa ili drugih poteškoća, pogotovo u podršci kritičnoj nacionalnoj infrastrukturi kao što je zdravstveni sustav i drugi javni servisi. U planiranju mreže koristimo se interno razvijenim procesima i alatima za big data analizu, koji nam ukazuju na potrebe za proširenjima i zahvatima u mobilnom i fiksnom segmentu", poručuju iz A1.

Kapacitet Tele2 je dovoljan za potrebe korisnika

Ocjenjujući kako su telekomunikacije jedan od ključnih strateških sektora i nužnih za funkcioniranje društva, naročito u postojećim izvanrednim okolnostima, iz telekoma Tele2 Hrvatska otkrivaju da je trenutna opterećenost njihove mobilne mreže na visokoj razini, ali i da je kapacitet još uvijek dovoljan za postojeće potrebe korisnika.

"Maksimalno smo usmjereni na omogućavanje komunikacije korisnicima i dio naših zaposlenika stalno radi na održavanju kontinuiteta poslovanja i pružanja usluga, imajući na umu zdravstvenu sigurnost zaposlenika u postojećoj epidemiološkoj situaciji u državi", kažu iz Tele2.

Smatraju i kako je izvjesno da će odluke nadležnih državnih tijela ići u smjeru društvene odgovornosti, koja će građane dodatno zadržavati unutar domova, pa očekuju dodatna povećanja prometa u mreži. Njihovi stručnjaci stoga se već pripremaju kako bi povećali kapacitete na svim ključnim točkama Tele2 mreže.

"Bez obzira na izvanredne okolnosti i neočekivane promjene koje utječu na naše poslovno okruženje, Tele2 pažljivo prati utjecaj društvene situacije na mrežne kapacitete i stoga sve naše odluke donosimo radi dugoročnog osiguranja stabilnosti mreže i neometane komunikacije korisnika", poručuju iz Tele2.

Tagovi: telekomi, Hrvatski Telekom, Tele2 Hrvatska, A1 Hrvatska, mobilni promet, podatkovni promet
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE