GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom mreže bilježe rast prometa, kapaciteti su im za sada dovoljni

Telekom mreže bilježe rast prometa, kapaciteti su im za sada dovoljni
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 11:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Telekomi u Hrvatskoj ovaj tjedan bilježe porast prometa u mrežama zbog početka online nastave, većeg rada od kuće, više razgovaranja i korištenja raznih servisa i aplikacija, a iako su više opterećeni, mrežni kapaciteti su jaki i za sada dovoljni za snažniji promet, doznaje se iz tri najveća telekoma u Hrvatskoj.

Iz Hrvatskog telekoma (HT) ističu da su u ovom trenutku u potpunosti posvećeni osiguravanju povezanosti korisnika te da je njihova komunikacijska infrastruktura izuzetnog kapaciteta i kvalitete i radi pouzdano i stabilno.

"Osigurali smo i kontakte te pratimo zbivanja i kod telekomunikacijskih operatora u drugim europskim državama ozbiljno zahvaćenih Covid-19 pandemijom kako bi na vrijeme prepoznali rizike i poduzeli sve moguće radnje da ih otklonimo. HT je nedavno dovršio projekt modernizacije mobilne mreže, čime su povećane korisničke brzine i poboljšana kvaliteta mobilnih usluga", kažu iz HT-a.

Ipak, s obzirom da je riječ o izvanrednoj situaciji u kojoj su mreže iznimno opterećene, apeliraju na korisnike na odgovorno korištenje usluga kako bi telekomunikacijski sustav i dalje u potpunosti ostao stabilan i dostupan svima i predlažu korištenje fiksnih telefona i fiksnog pristupa internetu kada je to moguće, kako ne bi došlo do preopterećenja mobilne mreže.

Slično preporučuju i iz A1 Hrvatska, koji je kao i HT privatnim i poslovnim korisnicima dao i 'nešto' besplatnog podatkovnog prometa.

Oba telekomi, kao i Tele2 Hrvatska, ističu da trenutno u mrežama još nisu dosegnute velike razine korištenja kao tijekom ljeta.

A1 Hrvatska s 50 posto većim glasovnim prometom

Iz A1 kažu da u ovoj kriznoj situaciji iznimnom kvalitetom komunikacijske infrastrukture osiguravaju da mreže funkcioniraju na pouzdan i stabilan način.

"Ovih dana bilježimo u pojedinim trenucima i dvostruko više glasovnog prometa nego inače, što je očekivano s obzirom na to da su se mnoge kompanije prilagodile situaciji i uvele rad od kuće", iznose iz A1, dodajući da imaju i povećan promet vezan uz multimedijske servise i streaming platforme.

Uz to, primjećuju i da velik broj korisnika gleda uživo i na zahtjev programe HRT3 i SPTV zbog prikazivanja školskog sadržaja, ali i brojne dječje kanale.

Zbog pouzdanosti i osiguranja poslovnih procesa, u A1 uz postojeći mrežni operativni centar osnovali su i interni krizni stožer te razradili detaljne scenarije za osiguravanje kontinuiteta poslovanja i pružanja usluga.

"Tehnički stručnjaci stalno nadgledaju mrežne kapacitete i spremni su reagirati u slučaju izvanrednog prometa ili drugih poteškoća, pogotovo u podršci kritičnoj nacionalnoj infrastrukturi kao što je zdravstveni sustav i drugi javni servisi. U planiranju mreže koristimo se interno razvijenim procesima i alatima za big data analizu, koji nam ukazuju na potrebe za proširenjima i zahvatima u mobilnom i fiksnom segmentu", poručuju iz A1.

Kapacitet Tele2 je dovoljan za potrebe korisnika

Ocjenjujući kako su telekomunikacije jedan od ključnih strateških sektora i nužnih za funkcioniranje društva, naročito u postojećim izvanrednim okolnostima, iz telekoma Tele2 Hrvatska otkrivaju da je trenutna opterećenost njihove mobilne mreže na visokoj razini, ali i da je kapacitet još uvijek dovoljan za postojeće potrebe korisnika.

"Maksimalno smo usmjereni na omogućavanje komunikacije korisnicima i dio naših zaposlenika stalno radi na održavanju kontinuiteta poslovanja i pružanja usluga, imajući na umu zdravstvenu sigurnost zaposlenika u postojećoj epidemiološkoj situaciji u državi", kažu iz Tele2.

Smatraju i kako je izvjesno da će odluke nadležnih državnih tijela ići u smjeru društvene odgovornosti, koja će građane dodatno zadržavati unutar domova, pa očekuju dodatna povećanja prometa u mreži. Njihovi stručnjaci stoga se već pripremaju kako bi povećali kapacitete na svim ključnim točkama Tele2 mreže.

"Bez obzira na izvanredne okolnosti i neočekivane promjene koje utječu na naše poslovno okruženje, Tele2 pažljivo prati utjecaj društvene situacije na mrežne kapacitete i stoga sve naše odluke donosimo radi dugoročnog osiguranja stabilnosti mreže i neometane komunikacije korisnika", poručuju iz Tele2.

Tagovi: telekomi, Hrvatski Telekom, Tele2 Hrvatska, A1 Hrvatska, mobilni promet, podatkovni promet
PROČITAJ I OVO
Amazon smanjuje dostave u područja zahvaćena prosvjedima
POSLJEDICE
Amazon smanjuje dostave u područja zahvaćena prosvjedima
SAN FRANCISCO - Kako smrt Georgea Floyda pokreće demonstracije širom zemlje, Amazon smanjuje isporuke i prilagođava rute u brojnim gradovima, uključujući Chicago, Los Angeles i Portland.
Google neće produžiti ugovore za 2.000 radnika
POTEZI
Google neće produžiti ugovore za 2.000 radnika
SAN FRANCISCO - Google je ukinuo poslove za više od 2.000 ljudi koji su pristali raditi kao izvođači ili privremeni zaposlenici, izvijestio je New York Times.
Uspješno lansirana raketa SpaceX-a, NASA u svemir ponovno leti s tla SAD-a
U ORBITU
Uspješno lansirana raketa SpaceX-a, NASA u svemir ponovno leti s tla SAD-a
CAPE CANAVERAL - SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla SAD-a.
Microsoft će novinare zamijeniti umjetnom inteligencijom
AUTOMATIZACIJA
Microsoft će novinare zamijeniti umjetnom inteligencijom
REDMOND - Microsoft će desetke novinara koji rade na web stranici Microsofta zamijeniti umjetnom inteligencijom i automatizirani sustavi će odlučivati koji će članci biti objavljeni, piše u subotu BBC.
Protiv Huaweija i Kine: Velika Britanija i SAD iniciraju osnivanje skupine D-10
D-10
Protiv Huaweija i Kine: Velika Britanija i SAD iniciraju osnivanje skupine D-10
SEUL – Prijedlog o osnivanju skupine D-10 bi se trebao naći na stolu sljedećeg mjeseca tijekom trajanja Summita G7, a kao osnovni cilj se navodi budući tehnološki razvitak bez kineske tehnologije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE