GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju

SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2024 / 17:04
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - SpaceX gradi mrežu od stotina špijunskih satelita prema povjerljivom ugovoru s američkom obavještajnom agencijom, reklo je Reutersu pet izvora upoznatih s programom, pokazujući produbljivanje veza između svemirske tvrtke milijardera poduzetnika Elona Muska i agencija za nacionalnu sigurnost.

Mrežu gradi SpaceX-ova poslovna jedinica Starshield prema ugovoru vrijednom 1,8 milijardi dolara potpisanom 2021. s Nacionalnim uredom za izviđanje (NRO), obavještajnom agencijom koja upravlja špijunskim satelitima, rekli su izvori Reutersa.

Planovi pokazuju opseg uključenosti SpaceX-a u američke obavještajne i vojne projekte i ilustriraju dublje ulaganje Pentagona u goleme satelitske sustave u niskoj Zemljinoj orbiti s ciljem podrške kopnenim snagama.

Ako bude uspješan, izvori kažu da bi program značajno unaprijedio sposobnost američke vlade i vojske da brzo uoče potencijalne mete gotovo bilo gdje na kugli zemaljskoj.

Ugovor signalizira rastuće povjerenje obavještajnog establišmenta u tvrtku čiji se vlasnik sukobio s Bidenovom administracijom i izazvao kontroverze, otvara novu karticu oko korištenja Starlink satelitske povezanosti u ukrajinskom ratu, rekli su izvori.

Wall Street Journal izvijestio je o postojanju 1,8 milijardi dolara vrijednog povjerljivog ugovora Starshielda s nepoznatom obavještajnom agencijom bez pojedinosti o svrsi programa.

Reutersovo izvješće po prvi put otkriva da je ugovor SpaceX-a za moćni novi špijunski sustav sa stotinama satelita koji nose mogućnosti snimanja Zemlje i koji mogu djelovati kao roj u niskim orbitama, te da je špijunska agencija s kojom Muskova tvrtka surađuje NRO.

Reuters nije mogao odrediti kada će nova mreža satelita postati online i nije mogao utvrditi koje su druge tvrtke dio programa s vlastitim ugovorima.

SpaceX, najveći svjetski satelitski operater, nije odgovorio na nekoliko zahtjeva za komentar o ugovoru, svojoj ulozi u njemu i detaljima o lansiranju satelita. Pentagon je uputio zahtjev za komentar NRO-u i SpaceX-u.

U izjavi NRO je priznao svoju misiju razvoja sofisticiranog satelitskog sustava i svoje partnerstvo s drugim vladinim agencijama, tvrtkama, istraživačkim institucijama i državama, ali je odbio komentirati Reutersova otkrića o opsegu uključenosti SpaceX-a u taj napor.

"Nacionalni ured za izviđanje razvija najsposobniji, najraznovrsniji i najotporniji svemirski obavještajni, nadzorni i izviđački sustav koji je svijet ikada vidio", rekao je glasnogovornik.

Sateliti mogu pratiti ciljeve na zemlji i dijeliti te podatke s američkim obavještajnim i vojnim dužnosnicima, rekli su izvori. U načelu, to bi američkoj vladi omogućilo brzo snimanje kontinuiranih slika aktivnosti na terenu gotovo bilo gdje na svijetu, pomažući obavještajnim i vojnim operacijama, dodali su.

Tagovi: SpaceX, musk, nro, špijunaža, starshield
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE