GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Jače provjere poslovanja influencera

Slovenija: Jače provjere poslovanja influencera
PROVJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2023 / 19:45
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Zajedno s Tržišnim inspektoratom Republike Slovenije, Ministarstvo gospodarstva, turizma i športa odlučilo je više pažnje posvetiti području influencer marketinga. Posljednjih godina opseg ovih aktivnosti znatno se povećao, a nepoznavanje propisa iz ovog područja vrlo brzo može dovesti do korištenja zavaravajuće prakse.

Kako navode iz ministarstva, kako bi zaštitili potrošače, influenceri se i prilikom oglašavanja ili prodaje putem društvenih mreža moraju pridržavati propisa iz područja poslovanja i oglašavanja.

"Svatko tko u okviru svog profila na društvenoj mreži obavlja profitabilnu djelatnost, primjerice reklamira proizvode uz naplatu, mora biti uredno registriran za svoju djelatnost, odnosno mora imati uređen status pravne osobe ili samostalnog poduzetnika, “ upozorila je glavna tržišna inspektorica Andreja But.

Ako influencer obavlja plaćenu djelatnost bez reguliranog statusa, radi se o radu na crno, koji je zabranjen i novčano kažnjiv, dodala je.

Podsjetila je da influenceri koji djeluju kao pružatelji usluga informacijskog društva na svojim stranicama moraju osigurati jednostavan, izravan i trajan pristup informacijama o tvrtki i sjedištu, valjanu e-mail adresu za brzu i učinkovitu komunikaciju te osobni i porezni broj. Isto vrijedi i za influencere koji pružaju besplatne usluge, poput dijeljenja podataka i reklamnih poruka.

Isto tako, influencere obvezuju i odredbe o oglašavanju, koje, između ostalog, zahtijevaju oglašivačke poruke na jeziku lako razumljivom za potrošače u Sloveniji. Sukladno propisima, potrebno je oglašavati i posebne ponude kao što su popusti, premije, pokloni i slično kao i razne nagradne igre ili igre na sreću.

Odredbe koje se odnose na sklapanje ugovora na daljinu moraju se pridržavati i utjecajni subjekti koji s potrošačima sklapaju ugovore o kupoprodaji putem njihovih profila na društvenim mrežama ili web stranicama, dodala je glavna tržišna inspektorica.

Kako brzorastuće tržište utjecaja donosi potencijalne rizike za potrošače i stvara brojna kršenja zakona o potrošačima, priprema se novo zakonodavstvo na razini EU. Europska komisija na jesen planira i zajednički nadzor država članica oko oglašavanja influencera na internetu, u kojem će sudjelovati i Slovenija.

Tagovi: influenceri, Slovenija
PROČITAJ I OVO
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE