GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska letjelica se razbila o površinu Mjeseca

Ruska letjelica se razbila o površinu Mjeseca
NEZGODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2023 / 12:24
Autor: SEEbiz / index.hr
MOSKVA - Ruska letjelica Luna-25 se dan nakon što je prijavljena "abnormalna situacija" razbila o površinu Mjeseca te je izgubljena, javila je ruska novinska agencija Tass. Kako je priopćila ruska državna svemirska agencija Roskosmos, komunikacija s letjelicom je prekinuta.

"Prema preliminarnim kalkulacijama Luna-25 se prebacila na nepredviđenu orbitu te se sudarila s površinom Mjeseca", objavio je Roskosmos koji je, podsjetimo, jučer prijavio "abnormalnu" situaciju na letjelici nakon što je sa Zemlje poslan signal koji je trebao pokrenuti proces pripreme letjelice za slijetanje na površinu Mjeseca.

Roskosmos je u današnjem priopćenju dodao da je odmah formirana posebna međuresorna komisija koja bi trebala istražiti razloge koji su doveli do gubitka letjelice u kojoj nije bilo posade.

Neuspjeh prestižne misije naglašava zalaz Rusije kao svemirske sile od hladnog rata kada je Moskva lansirala prvi satelit u svemir, Sputnjik 1, a sovjetski kozmonaut Jurij Gagarin je postao prvi čovjek u svemiru. Rusija nije započinjala lunarne misije od Lune-24 1976. godine kada je Leonid Brežnjev vladao Kremljom.

Roskozmos je, podsjetimo, izvijestio o "abnormalnoj situaciji" na svojoj letjelici Luna-25. "Tijekom operacije došlo je do abnormalne situacije u automatskoj stanici, koja nije dopustila izvođenje manevra s odabranim parametrima", objavio je Roskosmos u kratkom priopćenju.

Ruska svemirska letjelica trebala je sletjeti na južni pol Mjeseca u ponedjeljak, u sklopu velike utrke istraživanja dijela Mjeseca za koji znanstvenici smatraju da možda sadrži zamrznutu vodu i dragocjene elemente. Stručnjaci analiziraju situaciju, rečeno je, no bez dodatnih detalja.

Ranije je Roskosmos objavio da je primio prve rezultate misije Lune-25 i da se oni analiziraju. Agencija je također objavila fotografije Mjesečeva kratera Zeeman snimljene iz letjelice. Krater je treći najdublji na Mjesečevoj južnoj hemisferi, rečeno je, promjera 190 kilometara i osam kilometara dubine.

Roskosmos je još ranije rekao da su zasad primljeni podaci pružili informacije o kemijskim elementima u lunarnom tlu i da će također olakšati djelovanje uređaja napravljenih da proučavaju Mjesečevu površinu. Dodano je da je oprema letjelice registrirala "utjecaj mikrometeorita".

Ruska lunarna letjelica je, podsjetimo, prije četiri dana ušla u Mjesečevu orbitu, što je predstavljalo velik korak prema ostvarenju ambicije Rusije da postane prva svemirska sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol jedinog Zemljina prirodnog satelita u potrazi za smrznutom vodom.

Roskosmos je prije četiri dana izvijestio da je svemirska sonda Luna-25 ušla u Mjesečevu orbitu u 11:57 po moskovskom vremenu ili 8:57 po srednjoeuropskom vremenu. Ruska svemirska sonda, koja je otprilike veličine manjeg automobila, teži oko 1800 kilograma i lansirana je prošli petak iz svemirske luke Vostočni. Trebala je obavljati istraživanja na Mjesečevu južnom polu oko godinu dana.

Tagovi: Ruska letjelica, svemir
PROČITAJ I OVO
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE