GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rezultati podigli dionice Microna do rekorda

Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 17:03
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).

Prema predviđanjima uprave, treće fiskalno tromjesečje moglo bi donijeti prihode od 6,4 do 6,8 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 5,99 milijardi dolara. Očekuje se da će prilagođena zarada po dionici (EPS) biti oko 0,45 USD, iznad očekivanja od 0,24 USD, a prilagođena bruto marža u rasponu od 25-28 posto.

U proteklih nekoliko kvartala, tvrtka je signalizirala izlazak iz jednog od najvećih padova u industriji memorijskih čipova, uzrokovanog slabom potražnjom na tržištu osobnih računala i mobilnih telefona. No, ekspanzija u primjeni AI sustava omogućila je tim tvrtkama ulazak u ovo unosno područje i povratak rastu i profitabilnosti, piše Momentum.

Uprava tvrtke očekuje da će 2024. godina obilježiti oporavak industrije, te da će rekordne razine prodaje biti dostignute već 2025. godine. Ono što bi moglo biti problem za Micron je proizvodnja dovoljno ultrabrzih memorijskih čipova potrebnih operaterima podatkovnih centara za razvoj AI softvera s obzirom na trenutnu razinu potražnje.

Prve prihode od ovih čipova, nazvanih HBM3E, Micron je ostvario u prošlom kvartalu, a ovi proizvodi su dio grafičkih čipova temeljenih na AI akceleratorima koje koristi lider u AI području - NVIDIA. U fiskalnoj 2024. tvrtka očekuje "nekoliko stotina milijuna dolara" prihoda od HBM proizvoda, a većina proizvodnje za 2025. već je rasprodana.

U svom drugom fiskalnom tromjesečju koje je završilo 29. veljače, Micron je objavio rast prihoda od 58 posto na 5,82 milijarde dolara, nadmašivši očekivanja od 5,35 milijardi dolara. DRAM čipovi činili su 71 posto prodaje i zabilježili rast prihoda od 21 posto u kvartalu, dok su NAND čipovi ostvarili rast prodaje od 27 posto u kvartalu. Do rasta prihoda obje kategorije čipsa došlo je prvenstveno zbog rasta cijena ovih proizvoda.

Umjesto projiciranog gubitka od 0,24 dolara, tromjesečje je zabilježilo EPS od 0,42 dolara. Uprava tvrtke priopćila je da se Micron vratio profitabilnosti i ostvario pozitivnu operativnu maržu za cijelo tromjesečje iznad očekivanja.

Dionice tvrtke skočile su 14 posto na novu najvišu razinu u povijesti nakon objave rezultata, a u posljednjih su godinu dana zabilježile skok od oko 90 posto.

Tagovi: micron, ai, čipovi
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE