GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordni prihodi hrvatskog IT sektora

Rekordni prihodi hrvatskog IT sektora
ODLIČNA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2024 / 09:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Snažan rast aktivnosti u IT sektoru nastavio se pod utjecajem rastuće startup scene koja privlači domaće i strane investicije, prepoznatljivosti domaćih IT tvrtki kao kvalitetnih pružatelja usluga za inozemno tržište s još uvijek nižim troškom radne snage te kontinuirane digitalne transformacije ekonomskih sektora.

Dodatno, ovaj sektor profitira i od značajnog iznosa sredstava iz fondova EU namijenjenih digitalizaciji poslovanja, koja je ujedno prepoznata i kao strateški cilj na razini Europske unije, a koja u Hrvatskoj ima snažan potencijal rasta s obzirom na to da je još ispod prosjeka EU. Snažna podrška Vlade, ulaganja u istraživanje i razvoj te kontinuirana digitalna transformacija u različitim ekonomskim sektorima nedvojbeno predstavljaju čvrst temelj za daljnji rast, piše Jutarnji list.

Dobri poslovni rezultati telekomunikacijskog sektora nastavljeni su zahvaljujući prihodu od roaming usluga uslijed snažne turističke sezone i ICT uslugama. Nadalje, zaustavljen je trend silaznih pritisaka na cijene usluga ovog sektora koji je bio prisutan posljednjih nekoliko godina. U uvjetima niskog potencijala rasta u komunikacijskoj mreži, ali i u segmentu usluga širokopojasnog pristupa internetu, telekomunikacijske kompanije morat će se okrenuti implementaciji 5G tehnologije, integraciji interneta stvari (IoT) i razvoju cloud usluga kako bi proširile opseg usluga koje pružaju klijentima i povećale prihode.

Aktivnost u domaćem IT sektoru nastavila je rasti u prošloj godini pod utjecajem rastuće startup scene koja privlači domaće i strane investicije, prepoznatljivosti domaćih IT tvrtki kao kvalitetnih pružatelja usluga za inozemno tržište s još uvijek nižim troškom radne snage te kontinuirane digitalne transformacije ekonomskih sektora. Uz navedeno, ovaj sektor profitira i od značajnog iznosa sredstava iz fondova EU namijenjenih digitalizaciji poslovanja, koja je ujedno prepoznata i kao strateški cilj na razini EU, a koja u Hrvatskoj ima snažan potencijal rasta s obzirom na to da je još ispod prosjeka Unije.

S rastom od gotovo 25 posto, prihodi IT sektora su dosegnuli novu rekordnu razinu premašivši 3 milijarde eura. Snažna potražnja i visoke profitne marže još su uvijek dobar mamac za otvaranje novih poslovnih subjekata u ovom sektoru i njihov je broj uvećan za 14,7 posto, na gotovo 6000 tvrtki, čime je stvoreno i gotovo 4000 radnih mjesta. Istodobno, izvoz ovog sektora porastao je za visokih 38 posto i tako prvi put premašio milijardu eura.

Perspektiva IT sektora u Hrvatskoj izrazito je obećavajuća. Snažna podrška Vlade, ulaganja u istraživanje i razvoj te kontinuirana digitalna transformacija u različitim ekonomskim sektorima nedvojbeno predstavljaju čvrst temelj za daljnji rast. Sve veća integracija naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije, robotike, tehnologija zasnovanih na podacima te proširene stvarnosti otvara nove mogućnosti i potiče inovacije unutar domaćih IT tvrtki. Suradnja s visokoobrazovnim institucijama kako bi se osiguralo da se obrazovni programi usklađuju s potrebama tržišta rada bit će ključna.

Prema izvještaju Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (Hakom), prihodi od prodaje u pokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži ostvarili su rast od 3,8 posto u 2022. godini uslijed povećanja broja korisnika od 1,8 posto te povećanja cijena usluga, a ukupan odlazni promet smanjen je za 1,6 posto. Istaknimo kako zbog promjene izvještajnog sustava jednog operatora podaci o ukupnom prihodu u pokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži nisu usporedivi s prethodnim razdobljima. U nepokretnoj komunikacijskoj mreži trend je i dalje pad prihoda, koji su u 2022. smanjeni za 6,8 posto uz istovremen pad ukupnog broja korisnika od 1,8 posto godišnje, na 1,182.557 priključaka, te pad odlaznog prometa od 15,3 posto. Kao i u slučaju pokretne mreže, u nepokretnoj komunikacijskoj mreži veći dio prihoda, otprilike 90 posto, ostvaruje se u maloprodaji.

Tagovi: IT SEKTOR, TELEKOMI, PRIHODI
PROČITAJ I OVO
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE