GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Protiv Huaweija i Kine: Velika Britanija i SAD iniciraju osnivanje skupine D-10

Protiv Huaweija i Kine: Velika Britanija i SAD iniciraju osnivanje skupine D-10
D-10
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2020 / 09:15
Autor: Matej Balen
SEUL – Prijedlog o osnivanju skupine D-10 bi se trebao naći na stolu sljedećeg mjeseca tijekom trajanja Summita G7, a kao osnovni cilj se navodi budući tehnološki razvitak bez kineske tehnologije.

Ideju je navodno na stol stavilo Ujedinjeno Kraljevstvo koje u suradnji sa SAD-om želi maksimalno umanjiti utjecaj kineskog Huaweija u razvoju 5G tehnologije u „zapadnom svijetu“. Ideja je G7 članicama (SAD, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Njemačka, Francuska) pridružiti Australiju, Južnu Koreju i Indiju, kako bi ujedinjeni tražili tehnološke alternative kineskoj tehnologiji i Huaweiju u budućem telekomunikacijskom i tehnološkom razvoju, naročito u razvoju 5G tehnologije.

Britanska Vlada je nedavno donijela odluku o postupnoj eliminaciji kineskog Huaweija iz izgradnje 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2023. godine, a prema osnovnim smjernicama D-10, deset zemalja bi navodno zajednički kanalizirali svoje investicije u ne-kineske alternative u izgradnji 5G mreže, zbog čega bi se skupina mogla smatrati i „protu-kineskom“ koalicijom.

Trenutno jedine ozbiljne alternative Huaweiju, u izgradnji 5G infrastrukture, su finska Nokia i švedski Ericsson. Glasnogovornik Johnsonove vlade je napomenuo kako su trenutno u potrazi za novim kompanijama kako bi mogli napraviti diverzifikaciju u izgradnji telekomunikacijske mreže, te kako su na tu temu u razgovoru sa svojim saveznicima, naročito SAD-om.

Dok se očekuje potvrda osnivanja skupine D-10, pojedine zemlje sasvim sigurno neće biti toliko odlučne u sudjelovanju u ovakvim i sličnim protu-kineskim inicijativama. Južnokorejska Vlada već sada procjenjuje kako su se zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine već sada našli u poziciji „između čekića i nakovnja“.

„Radimo detaljne analize utjecaja rastućih napetosti u međunarodnoj zajednici na korejsko gospodarstvo“, navodi Moon Chung-in, savjetnik predsjednika Moona:

„SAD i Kina gotovo sigurno idu u smjeru novoga Hladnog rata, a pritisak na Koreju dolazi s obje strane. Južna Koreja je američki saveznik, ali također održava strateško partnerstvo s Kinom, te su nam obje zemlje važne. Moramo tražiti razborita rješenja i oprezno balansirati u međunarodnoj politici.“

Ilustracija: Investing.com

Tagovi: Huawei, 5G tehnologija. skupina D-10, 5G mreža, Nokia, Ericsson
PROČITAJ I OVO
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE