GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosečna zarada softverskih inženjera u Srbiji upola manja nego u svetu

Prosečna zarada softverskih inženjera u Srbiji upola manja nego u svetu
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2023 / 17:28
Autor: SEEbiz / Nova ekonomija
BEOGRAD - Prosečna godišnja zarada softverskih inženjera u Beogradu i Novom Sadu u 2022. godini iznosila je 24 hiljade dolara, dok je u svetu taj iznos 46 hiljada dolara godišnje, pokazali su rezultati ovogodišnjeg Startup Genome globalnog izveštaja.

Vrednost startap ekosistema u Beogradu i Novom Sadu u periodu od 2020. do 2022. godine iznosila je 1,1 milijardu dolara što predstavlja rast od 75,4 odsto u odnosu na period od 2018. do 2020. godine.

Ovaj rast veći je od globalnog proseka za 28 procentnih poena jer su svetski ekosistemi u istom vremenskom periodu porasli za prosečno 47 odsto.

Iz izveštaja se može videti da je Srbija prepoznata i među 20 najboljih evropskih ekosistema po dostupnim talentima, odnosno u kategoriji koja meri sposobnost zapošljavanja tehnoloških talenata.

Baza tehnoloških talenata, poreske olakšice i međunarodna povezanost navode se kao razlozi zbog kojih bi poslovanje startapa trebalo da se preseli u Beograd i Novi Sad.

Kao razlog zašto startape treba preseliti u ova dva grada navodi se i to da u Srbiji ima više od 45.000 visokokvalifikovanih tehnoloških profesionalaca, kao i da je programiranje obavezno za sve učenike starije od 11 godina.

Takođe, jedan od razloga je i to što u zemlji postoje 44 specijalizovana IT kursa koje godišnje pohađa 800 učenika u srednjim školama, kao i da svake godine sa 26 fakulteta diplomira 3.300 softverskih inženjera.

U Srbiji od aprila 2023. postoji 140 gejming studija, a 15 najuspešnijih kompanija zajedno je ostvarilo 150 miliona evra u 2022. godini, dok tehnološka industrija Srbije čini najmanje šest odsto srpskog bruto društvenog proizvoda.

Kada je u pitanju gejming industrija, u izveštaju se podseća da je Srbija i dom kompanije Nordeus, koja je postala deo američke kompanije Take-Two Interactive 2021. godine.

Ključne teme ovogodišnjeg Startup Genome izveštaja uključuju inflaciju, regulaciju veštačke inteligencije, privlačenje talenata, globalno finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća (VC fondovi) i širok spektar analiza podsektora tržišta.

Izveštaj takođe rangira 30 najboljih, kao i deset drugoplasiranih globalnih ekosistema a uključuje i rangiranje 100 najboljih ekosistema u nastajanju.

Izveštaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. godinu je kreiran u partnerstvu sa organizacijama Global Entrepreneurship Network, Dealroom i Crunchbase i pruža uvid i smernice o tome kako promovisati napredne startap zajednice, one koje su motor za otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast.

Na osnovu podataka o 3,5 miliona startap kompanija u više od 290 globalnih ekosistema, izveštaj pruža uvide i saznanja o trendovima startap ekosistema širom sveta, dok stručnjaci, lideri i lokalni ključni igrači dodatno doprinose kvalitetu podataka.

Tagovi: programeri, softverski inženjeri
PROČITAJ I OVO
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE