GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predsjednik Samsunga čeka sudsku odluku hoće li ponovo u zatvor

Predsjednik Samsunga čeka sudsku odluku hoće li ponovo u zatvor
PROCES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2020 / 10:34
Autor: SEEbiz / H
SEUL - Predsjednik Samsunga Jay Y. Lee pred južnokorejskim sudom čeka odluku hoće li zbog novih optužbi koje uključuju računovodstvene prijevare i manipulacije dionicama, ponovo morati u zatvor nakon više od dvije godine slobode.

Tužitelji su prošli tjedan zatražili od suda nalog za Leejevo uhićenje, potaknuti istragom kontroverznog spajanja dviju Samsungovih podružnica 2015. godine, za koje se smatra da je olakšalo Leejev plan preuzimanja veće kontrole nad grupacijom Samsung.

Prema novim optužbama, Lee je bio umiješan u nezakonite transakcije i manipulacije dionicama koje su 2015. godine potaknule spajanje podružnica Samsung C&T i Cheil Industries. Tužitelji smatraju i da je odigrao ulogu u povećanju vrijednosti tvrtke Samsung Biologics u kojoj je Cheil Industries jedan od glavnih dioničara.

Rizik ponovnog Leejevog odlaska u zatvor, koji je vodio grupu od 2014. kada mu je otac pretrpio srčani udar, bacio je sjenu na konglomerat i njegov krunski dragulj - Samsung Electronics, čiji je godišnji prihod jednak 12 posto bruto domaćeg proizvoda Južne Koreje.

Očekuje se da će Lee nakon saslušanja u pritvoru čekati odluku hoće li biti uhićen. Odluka se očekuje danas ili u utorak.

Investitori ne očekuju poremećaje u svakodnevnom radu Samsunga, koji ima veliku podršku profesionalnih menadžera te već uspješno radio bez Leeja.

"Malo je vjerojatno da će Samsung biti u nevolji čak i uz Leejevu odsutnost. No slučaj ponovno otvara pitanja o upravljanju u južnokorejskim konglomeratima. Investitorima je dosta kontroverzi“, rekao je fond menadžer u HDC Asset Managementu Park Jung-hoon.

Tagovi: Samsung, Jay Y. Lee, Samsung C&T, Cheil Industries
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE