GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su tri goruće cyber prijetnje u 2023.

Ovo su tri goruće cyber prijetnje u 2023.
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 08:39
Autor: SEEbiz
LONDON - Istraživači tvrtke Kaspersky podijelili su svoja predviđanja o trendovima cyber prijetnji, a popis se svake godine povećava.

Jedna od glavnih prijetnji svakako su kibernetički kriminalci koji koriste medije kako bi ucjenjivali organizacije, prijavljivali navodna curenja podataka i kupovali pristup prethodno kompromitiranim tvrtkama na dark webu. Ostale prijetnje uključuju porast modela malware-as-a-service i napada temeljenih na oblaku. Ovo izvješće dio je Kaspersky Security Bulletin (KSB) - godišnje serije predviđanja i analitičkih izvješća o ključnim promjenama u svijetu kibernetičke sigurnosti.

Osim što štete pojedincima, hakerski napadi štete korporacijama, a mogu ugroziti i cijele države, i to ne samo financijski. Mediji redovito izvještavaju o incidentima i povredama podataka koji postaju javno dostupni na mračnom webu. To ugrožava ne samo osobnu privatnost, već i ugled tvrtki. Kaspersky stručnjaci otkrili su prijetnje koje će biti relevantne za velika poduzeća i državni sektor u nadolazećoj godini.

Ucjena: Hakerske javne objave s odbrojavanjem do curenja podataka

U 2022. godini svjedočili smo povećanom broju hakerskih incidenata koji su počinjeni na štetu tvrtki. Riječ je o preko 500 napada mjesečno, u intervalu od kraja 2021. do prve polovice 2022. Iznuđivači su bili aktivni i krajem prošle godine: u rujnu i studenom kada je Kaspersky Digital Footprint Intelligence pratio otprilike 400 i 500 postovi odnosno.

Kibernetički kriminalci prije su se obraćali izravno žrtvi, ali sada šire vijest o sigurnosnim probojima na svojim blogovima, postavljajući odbrojavanje do objave podataka koji su procurili. Ovaj mračni trend razvit će se 2023. jer ova taktika koristi kibernetičkim kriminalcima bez obzira plaća li žrtva ili ne. Podaci se često prodaju na dražbi, a konačna ponuda ponekad premašuje traženu otkupninu

Cyberkriminalci objavljuju lažne vijesti kako bi poboljšali svoju reputaciju

Postovi na blogu o iznuđivanju privlače pozornost medija, a bez obzira na to je li do hakiranja došlo ili ne, izvješće o curenju informacija može naštetiti poslovanju. Ključ za sigurnost je identificirati te poruke na vrijeme i pokrenuti proces odgovora sličan onom koji se koristi u incidentima informacijske sigurnosti.

Više curenja osobnih podataka, korporativna e-pošta u opasnosti

Stručnjaci očekuju da će se trend curenja osobnih podataka nastaviti i u 2023. godini. Ljudi često koriste poslovne adrese e-pošte za registraciju na stranicama trećih strana, koje mogu biti izložene curenju podataka. Kada osjetljive informacije poput adresa e-pošte postanu javno dostupne, mogu pobuditi interes kibernetičkih kriminalaca i potaknuti rasprave o mogućim napadima na organizaciju na web stranicama darkneta; osim toga, podaci se mogu koristiti za krađu identiteta i društveni inženjering.

Stručnjaci također očekuju da će napadi na ransomvare rasti upravo zbog porasta alata malver-as-a-service (MaaS). Složenost napada će se povećati, što znači da automatizirani sistemi neće biti dovoljni da osigura potpunu sigurnost. Štoviše, cloud tehnologija će postati popularan način napada, jer digitalizacija sa sobom donosi povećane rizike za cyber sigurnost. Osim toga, cyber kriminalci će češće posjećivati dark web stranice u 2023. da bi kupili pristup prethodno kompromitovanim organizacijama.

"Da bi se veliki biznis ili vladina agencija zaštitila od prijetnji, neophodno je pratiti digitalni otisak organizacije. Važno je biti spreman da istražuje i reaguje na incidente, pošto nije uvek moguće zaustaviti napadače pre nego što prodru u perimetar. Međutim, sprečavanje razvoja napada i ograničavanje potencijalne štete je apsolutno izvodljiv zadatak", rekla je Ana Pavlovskaja, analitičarka službi sigurnosti u kompaniji Kaspersky.

Tagovi: cyber prijetnje, Kaspersky Lab, cyber rizik
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE