GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine putem interneta kupovalo tri četvrtine Slovenaca

Ove godine putem interneta kupovalo tri četvrtine Slovenaca
E-TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2022 / 20:33
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U Sloveniji je kupnja preko interneta i dalje u porastu, a raste i korištenje platnih kartica u odnosu na gotovinu, pokazalo je najnovije istraživanje Masterindex koje je za Mastercard Slovenija provela agencija Mediana. Ove godine više od tri četvrtine građana kupovalo je putem interneta.

Istraživanje je potvrdilo da je internetska kupnja sve popularnija kupovna praksa u koju se zaklinje 78 posto Slovenaca, a gotovo petina ih često kupuje na ovaj način. Čak 70 posto Slovenaca u listopadu je kupovalo putem interneta, podaci su Mastercarda Slovenija.

U skladu s rastućom popularnošću, raste i povjerenje Slovenaca u sigurnost ove vrste kupovine. Skeptika je malo, polovica ih se boji zlouporabe kartice, a trećina ne vjeruje internetskim trgovinama i internetskim plaćanjima, napisali su u priopćenju.

Kao i prošle godine, i ove se godine najviše kupovalo u slovenskim internetskim trgovinama. U njima češće kupuje 43 posto stanovništva, dok petina njih preferira strane internetske trgovine. Pri kupnji u slovenskim internetskim trgovinama kao način plaćanja najčešće se koristila platna kartica.

Najviše Slovenaca još uvijek online kupuje odjeću, obuću i modne dodatke (58 posto), elektroničke proizvode (38 posto) i kozmetičke proizvode (26 posto).

Ako je prije samo dvije godine 77 posto Slovenaca imalo platnu karticu, u 2022. taj se udio povećao na 87 posto, što ukazuje na značajan porast u odnosu na prethodnu godinu i više od deset posto u odnosu na 2020. godinu.

Sukladno tome, korištenje platnih kartica ove je godine poraslo sa 57 na 64 posto, a najviše kupnji na prodajnim mjestima obavljeno je debitnom karticom (53 posto). Na drugom mjestu je plaćanje gotovinom, koje preferira dobra petina Slovenaca.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da raste i broj onih koji plaćaju mobitelima i drugim pametnim uređajima. U proteklih 12 mjeseci 80 posto Slovenaca koristilo je plaćanje mobitelom i usluge mobilnog bankarstva, od čega 67 posto mobilnu banku, a 52 posto mobilni telefon za potvrdu kupnje na internetu.

Ove godine 18 posto ispitanika izjavilo je da se financijska situacija njihovog kućanstva u 2022. malo pogoršala, 22 posto da se blago poboljšala, dok je 47 posto ostalo isto. Gotovo dvije trećine odn 64 posto ispitanika smatra da, s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, sada nije najbolje vrijeme za veće kupnje, poput namještaja i skupljih elektroničkih uređaja.

Ovoga puta istraživanje u kojem je sudjelovalo 1000 osoba provela je istraživačka agencija Mediana za Mastercard Slovenija.

Tagovi: online trgovina, internetska trgovina, Slovenija
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE