GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nvidia u drugom kvartalu nadmašila očekivanja i najavila nastavak ekspanzije

Nvidia u drugom kvartalu nadmašila očekivanja i najavila nastavak ekspanzije
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2023 / 10:57
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Najveći američki proizvođač čipova NVIDIA objavila je tromjesečne rezultate koji su bili znatno iznad očekivanja te dodatno ubrzanje poslovanja u tekućem kvartalu temeljeno na širenju primjene umjetne inteligencije.

Operativni prihod u drugom fiskalnom tromjesečju skočio je 101,6 posto na 13,51 milijardu dolara i premašio konsenzusne procjene od 11,08 milijardi dolara.

Prilagođena zarada po dionici (EPS) iznosila je 2,70 USD, nadmašivši konsenzusnu procjenu od 2,09 USD. Bruto marža porasla je za 25,3 postotna boda na 71,2 posto, prvenstveno zahvaljujući značajnom rastu u najprofitabilnijem dijelu poslovanja podatkovnog centra, piše Momentum.

Širenje poslovanja tvrtke u potpunosti je posljedica procvata primjene generativne umjetne inteligencije. Njegovi čipovi A100 i H100 trenutno su jedina rješenja za funkcioniranje aplikacija poput chat botova tipa ChatGPT i drugih servisa koji na jednostavne upite odgovaraju razgovorom ili slikama.

Segment podatkovnih centara zabilježio je rast prihoda od 171 posto na 10,32 milijarde dolara i bio je znatno iznad konsenzusa od 8,03 milijarde dolara.

Gaming segment, koji je nekada bio okosnica poslovanja tvrtke, zabilježio je prihod od 2,49 milijardi dolara uz stopu rasta od 22 posto. I ovaj je segment bio iznad tržišnih očekivanja od 2,38 milijardi dolara.

Profesionalna vizualizacija pretrpjela je pad prihoda od 24 posto na 379 milijuna dolara, dok je automobilski segment zabilježio rast prihoda od 15 posto na 253 milijuna dolara.

NVIDIA očekuje troznamenkasti rast prihoda u drugom kvartalu zaredom

Govoreći o mogućem utjecaju izvoznih ograničenja američke administracije, uprava tvrtke ne očekuje trenutne negativne učinke takvih mjera na financijske rezultate ako se one prihvate.

Kada su u pitanju očekivanja za tekuće tromjesečje, uprava je odagnala strahove da tvrtka neće imati dovoljno kapaciteta za zadovoljenje rastuće potražnje. U tekućem tromjesečju očekuje se da će prihod iznositi 16 milijardi USD (konsenzus 12,61 milijarda USD), što predstavlja potencijalnu godišnju stopu rasta od 170 posto.

Očekuje se da će prilagođena bruto marža biti u rasponu od 72-73 posto, što je iznad očekivanja analitičara od 70,4 posto.

Tvrtka je u tromjesečju otkupila vlastite dionice za 3,28 milijardi dolara, dok je uprava odobrila dodatnih 25 milijardi dolara programa za te namjene.

NVIDIA je zabilježila rast svojih dionica za više od šest posto u produženom trgovanju na gotovo 500 dolara, nakon što su prethodno porasle za 222 posto u 2023.

Tagovi: Nvidia, AI
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE